Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. augusta 2023 o 7:01
Čas čítania 1:16

Neznámy darca poslal Ukrajine až 50 tankov na boj proti Rusom. Nikto nevie, kto zaplatil techniku za desiatky miliónov eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Neznámy darca kúpil od belgickej súkromnej zbrojárskej spoločnosti 50 tankov typu Leopard 1a daroval ich Ukrajine.

Belgická súkromná zbrojárska spoločnosť OIP Land Systems v pondelok odoslala Ukrajine prvé dva tanky typu Leopard 1. Celkovo ich má poslať 50. Nie je však známe, kto tieto tanky zaplatil. 


„Tanky pôjdu najprv do Nemecka a Talianska, kde im urobia generálku a vybavia ich modernými zbraňovými systémami. Potom sa presunú na bojisko,“ uviedol majiteľ spoločnosti OIP Land Systems a obchodník so zbraňami Freddy Versluys. Podľa neho však dodávky tankov istý čas potrvajú, keďže iba preprava zaberie niekoľko týždňov a modernizácia tankov sa môže pretiahnuť až na pol roka.


Versluys nakúpil všetky tanky Leopard 1 od belgickej armády približne pred desiatimi rokmi. Armáda ich vtedy predala v rámci znižovania nákladov a rozhodla sa nahradiť všetky ťažké pásové vozidlá ľahšími kolesovými vozidlami. Začiatkom tohto roka prejavila záujem o spätné odkúpenie tankov belgická vláda. Versluys však za ne údajne žiadal priveľa peňazí na to, že išlo o zastaranú techniku bez náležitých úprav.

Neznámy darca, no hovorí sa o Nemcoch

Všetky tanky však teraz kúpil neznámy záujemca a daroval ich Kyjevu. Vzhľadom na klauzulu o mlčanlivosti v kúpnej zmluve nie je známa jeho totožnosť a ani suma, ktorú zaplatil. The Brussels Times uvádza, že zatiaľ len Nemecko, Dánsko a Holandsko oznámili, že Kyjevu darujú tanky Leopard 1.


Ako poznamenáva belgický denník, v dôsledku vysokého dopytu a dlhých čakacích lehôt u výrobcu sa trhová cena tankov Leopard 1 v ostatnom čase vyšplhala na pol milióna eur za kus. Okrem tankov plánuje firma OIP Land Systems dodať Ukrajine aj 90 obrnených transportérov M113, ktoré zaplatilo Spojené kráľovstvo.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Nemecký denník Handelsblatt v utorok večer zverejnil nové informácie o 50 tankoch Leopard, o ktorých kúpe pre Ukrajinu informovala belgická tlač. Podľa Handelsblattu tanky kúpil nemecký vojenskopriemyselný koncern Rheinmetall. Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje v nemeckých priemyselných kruhoch uvádza, že Rheinmetall teraz tieto tanky „prezbrojí“.

Ukrajine ich však po prezbrojení neodovzdá všetky, ale približne 30 z nich.

Spoločnosť Rheinmetall sa k týmto odhaleniam odmietla vyjadriť, doplnila agentúra Reuters.

Leopard 1.
Leopard 1. Zdroj: Wikipedia∕Simon Q
Domov
Zdieľať
Diskusia