Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
9. augusta 2023, 7:01
Čas čítania 1:16

Neznámy darca poslal Ukrajine až 50 tankov na boj proti Rusom. Nikto nevie, kto zaplatil techniku za desiatky miliónov eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Neznámy darca kúpil od belgickej súkromnej zbrojárskej spoločnosti 50 tankov typu Leopard 1a daroval ich Ukrajine.

Belgická súkromná zbrojárska spoločnosť OIP Land Systems v pondelok odoslala Ukrajine prvé dva tanky typu Leopard 1. Celkovo ich má poslať 50. Nie je však známe, kto tieto tanky zaplatil. 


„Tanky pôjdu najprv do Nemecka a Talianska, kde im urobia generálku a vybavia ich modernými zbraňovými systémami. Potom sa presunú na bojisko,“ uviedol majiteľ spoločnosti OIP Land Systems a obchodník so zbraňami Freddy Versluys. Podľa neho však dodávky tankov istý čas potrvajú, keďže iba preprava zaberie niekoľko týždňov a modernizácia tankov sa môže pretiahnuť až na pol roka.


Versluys nakúpil všetky tanky Leopard 1 od belgickej armády približne pred desiatimi rokmi. Armáda ich vtedy predala v rámci znižovania nákladov a rozhodla sa nahradiť všetky ťažké pásové vozidlá ľahšími kolesovými vozidlami. Začiatkom tohto roka prejavila záujem o spätné odkúpenie tankov belgická vláda. Versluys však za ne údajne žiadal priveľa peňazí na to, že išlo o zastaranú techniku bez náležitých úprav.

Neznámy darca, no hovorí sa o Nemcoch

Všetky tanky však teraz kúpil neznámy záujemca a daroval ich Kyjevu. Vzhľadom na klauzulu o mlčanlivosti v kúpnej zmluve nie je známa jeho totožnosť a ani suma, ktorú zaplatil. The Brussels Times uvádza, že zatiaľ len Nemecko, Dánsko a Holandsko oznámili, že Kyjevu darujú tanky Leopard 1.


Ako poznamenáva belgický denník, v dôsledku vysokého dopytu a dlhých čakacích lehôt u výrobcu sa trhová cena tankov Leopard 1 v ostatnom čase vyšplhala na pol milióna eur za kus. Okrem tankov plánuje firma OIP Land Systems dodať Ukrajine aj 90 obrnených transportérov M113, ktoré zaplatilo Spojené kráľovstvo.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Nemecký denník Handelsblatt v utorok večer zverejnil nové informácie o 50 tankoch Leopard, o ktorých kúpe pre Ukrajinu informovala belgická tlač. Podľa Handelsblattu tanky kúpil nemecký vojenskopriemyselný koncern Rheinmetall. Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje v nemeckých priemyselných kruhoch uvádza, že Rheinmetall teraz tieto tanky „prezbrojí“.

Ukrajine ich však po prezbrojení neodovzdá všetky, ale približne 30 z nich.

Spoločnosť Rheinmetall sa k týmto odhaleniam odmietla vyjadriť, doplnila agentúra Reuters.

Leopard 1.
Leopard 1. Zdroj: Wikipedia∕Simon Q
Domov
Zdieľať
Diskusia