Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
9. augusta 2023, 21:30
Čas čítania 0:42

Na Slovensku vzrástol počet prípadov nakazenia nepríjemnou pohlavnou chorobou. V tomto kraji máme najviac infikovaných

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medzi infikovanými sa nachádzajú aj deti.

Počet hlásených prípadov syfilisu medziročne vzrástol. Vlani ich bolo 443, v roku 2021 zase 294. Štyristodevätnástim pacientom ochorenie minulý rok diagnostikovali prvýkrát v živote. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.


Ochorenie vlani zaznamenali častejšie u mužov (324). „Žien infikovaných syfilisom bolo 119 a z toho 12 tehotných,“ priblížila hovorkyňa. Pacienti sa liečili prevažne ambulantne, hospitalizovaných bolo 64 osôb. „Vzhľadom na anatomické a fyziologické rozdiely pohlavného ústrojenstva u mužov prevažujú prípady syfilisu a kvapavky, v prípade žien zas dominujú prípady chlamýdiových infekcií a prípady trichomoniázy,“ povedal Marek Andrejkovič z laboratória Synlab.

Infikované sú aj deti

Najviac prípadov syfilisu sa minulý rok vyskytovalo vo vekovej skupine 25 až 34 rokov (141). „U detí do štyroch rokov bolo hlásených päť prípadov vrodeného syfilisu, ktorým sa infikovali od matky počas tehotenstva alebo pôrodu,“ doplnila Daničová. Najvyšší výskyt ochorenia podľa územia trvalého pobytu pacienta bol v Bratislavskom kraji (151). „Medziročne vzrástol výskyt syfilisu vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvyšší nárast bol zaznamenaný v Žilinskom, Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji,“ dodala hovorkyňa.

Kondóm je jediná antikoncepcia, ktorá zároveň chráni aj pred pohlavne prenosnými infekciami.
Kondóm je jediná antikoncepcia, ktorá zároveň chráni aj pred pohlavne prenosnými infekciami. Zdroj: Pexels/cottonbro
Domov
Zdieľať
Diskusia