Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. augusta 2023, 19:20
Čas čítania 0:54

Severná Kórea nariadila obyvateľom, aby po tropickej cyklóne chránili propagandistické portréty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tajfún Kchanún dorazil nad Kórejský polostrov ešte vo štvrtok 10. augusta.

Severná Kórea sa pripravuje na následky tropickej cyklóny, ktorá krajinu zasiahla v piatok. Úrady ľuďom prikázali, aby chránili propagandistické portréty lídra Kim Čong-una a jeho rodiny, informuje Sky News.

V hlavnom meste Pchjongjang vydali výstrahu vysokého stupňa pred záplavami. Úradom nariadili prijať mimoriadne opatrenia na ochranu tovární a úrody. Mobilizovali tiež armádu s cieľom minimalizovať následky tropickej cyklóny na hospodárstve krajiny.

Rodong sinmun – oficiálny denník vládnucej Kórejskej strany pracujúcich – napísal, že ľudia sa majú v prvom rade zamerať na zaistenie bezpečia pre portréty súčasného vodcu krajiny Kim Čong-una, jeho otca Kim Čong-ila, zakladateľa KĽDR Kim Il-songa i sochy, mozaiky, nástenné maľby a ďalšie predmety spojené s Kimovcami.

Tajfún údajne nad Severnou Kóreou zoslabol

Tajfún Kchanún nad Kórejský polostrov dorazil vo štvrtok, v Južnej Kórei spôsobil výpadky elektrickej energie a narušil letovú prevádzku, píše Sky News. Následne však zoslabol a v Severnej Kórei dosahoval silu tropickej depresie, píše agentúra AP.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Južná Kórea medzičasom zrušila celoštátnu výstrahu pred Kchanúnom. Do domovov sa vrátili mnohí z viac než 16-tisíc evakuovaných obyvateľov a obnovili dodávky elektriny pre väčšinu domácností, ktoré postihol výpadok.

Kórejská ľudovodemokratická republika je jedinou komunistickou krajinou, kde vládne od roku 1948 jedna dynastia. Kim Čong-un sa ujal vlády v decembri 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila. Ten vládol od roku 1994, od smrti svojho otca a zakladateľa KĽDR Kim Il-songa. Ten bol politickým vodcom KĽDR od jej vzniku.

Tajfún Kchanún napáchal na Kórejskom polostrove rozsiahle škody. KĽDR však nariadila občanom, aby sa zamerali na záchranu propagandistických portrétov rodiny Kimovcov.
Tajfún Kchanún napáchal na Kórejskom polostrove rozsiahle škody. KĽDR však nariadila občanom, aby sa zamerali na záchranu propagandistických portrétov rodiny Kimovcov. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia