Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
12. augusta 2023, 8:50
Čas čítania 0:35

Na Slovensku opäť porastú ceny bytov. Odborníci odhadujú percentuálne až dvojciferný nárast

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko patrí medzi krajiny, kde by mal byť ročný percentuálny nárast najvyšší.

Experti upozorňujú na možný nárast cien bytov po celej Európe. Každý rok počas najbližších 10 rokov by mala na Slovensku cena bytov vzrásť až o 13,9 %, myslia si odborníci, ktorých oslovil nemecký Inštitút Ifo a Švajčiarsky inštitút hospodárskej politiky. Na tému upozornil Finsider, ktorý vychádza zo zistení výskumnej inštitúcie Ifo Institute. Odhady vychádzajú z predpokladov 1 485 odborníkov, ktorí pochádzajú zo 133 krajín.

Najvyšší nárast cien sa odhaduje v Litve (ročne 19,3 %), Bulharsku (15,7 %) a Chorvátsku (14,6 %), po ktorých nasleduje Slovensko (13,9 %). Najnižší priemerný rast sa odhaduje vo Švédsku (3,2 %), v Luxembursku (3,9 %) a Lotyšsku (4,6 %). 

Zvýšenie cien ovplyvňujú mnohé faktory. Najväčšia časť výskumníkov uvádzala vyšší dopyt, zvyšujúce sa príjmy a väčší počet obyvateľov. Medzi ďalším dôvodmi odborníci spomenuli prácu z domu, faktor ponuky, menší počet stavebných pozemkov, drahšie stavebné materiály či obmedzené výrobné kapacity. Časť expertov ďalej hovorila aj o inflácii a vládnej či menovej politike.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr/Jorge Franganillo
Domov
Zdieľať
Diskusia