Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
16. augusta 2023, 18:15
Čas čítania 0:51

Na Slovensku už čoskoro začne platiť celoplošný zákaz parkovania na chodníkoch. Od tohto dátumu ti hrozí pokuta až 100 €

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový zákaz bude platiť už o niekoľko týždňov.

Od 1. októbra 2023 vstúpi na Slovensku do platnosti novela cestného zákona, ktorá zavedie celoplošný zákaz parkovania na chodníkoch. Povolené parkovanie bude len na vybraných miestach, ktoré budú špeciálne označené, informuje portál Autoviny.sk.

Poslanci NR SR schválili novú legislatívu ešte v minulosti, kontroverzné nariadenie sa však rozhodli odložiť pre veľkú kritiku miest. Tie s celoplošným zákazom nesúhlasia, keďže nevidia z danej situácie efektívne východisko.

Parkovanie vás môže vyjsť poriadne draho

Momentálne na Slovensku platí výnimka, ktorá umožňuje vodičom s motorovými vozidlami s hmotnosťou do 2 800 kg parkovať na okraji chodníka. 

„Do 30. septembra 2023 možno mimo zóny zákazu státia alebo parkovacej zóny zastaviť alebo stáť s vozidlom s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 2 800 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m, aj vtedy, ak to nie je určené dopravnou značkou alebo dopravným zariadením. Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel,“ píšu v zákone.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Od októbra sa však výnimka definitívne ruší, a tak na chodníkoch nebude môcť parkovať žiaden vodič. Pri parkovaní na chodníku hrozí vodičom od 1. októbra 2023 pokuta v rozmedzí od 50 eur do 100 eur. 

Celoplošný zákaz parkovania naberie opätovnú platnosť už 1. októbra 2023. Efektívne riešenie nedostatku parkovacích miest je nateraz však v nedohľadne.
Celoplošný zákaz parkovania naberie opätovnú platnosť už 1. októbra 2023. Efektívne riešenie nedostatku parkovacích miest je nateraz však v nedohľadne. Zdroj: TASR/Branislav Caban
Domov
Zdieľať
Diskusia