Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
30. augusta 2023 o 16:15
Čas čítania 1:11

Už o pár dní prídu rodičia o nárok na tento dlhodobý príspevok, upozorňuje Sociálna poisťovňa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom zrušenia dlhodobého príspevku je priaznivá pandemická situácia.

Sociálna poisťovňa od budúceho mesiaca prestane vyplácať pandemické ošetrovné. Nárok na tento dlhodobý príspevok mali rodičia detí do 11 rokov, ktorí sa starali o deti v čase zatvorených škôl a škôlok. 

Príspevky boli zavedené pre nepriaznivú situáciu v súvislosti s pandémiou koronavírusu v roku 2020. Dôvodom ich zrušenia je priaznivá pandemická situácia. Rodičia detí síce od 1. septembra prídu o pandemické OČR, Sociálna poisťovňa im však OČR bude vyplácať 

pri ochorení člena rodiny alebo starostlivosti o dieťa počas maximálne 14 kalendárnych dní. 

„Zrušenie pandemického ošetrovného znamená, že od 1. septembra 2023 bude Sociálna poisťovňa poskytovať ošetrovné pri ochorení člena rodiny alebo starostlivosti o dieťa v rozsahu maximálne 14 dní pri jednej potrebe ošetrovania či starostlivosti,“ priblížil Kontúr s tým, že pri každej potrebe ošetrovania alebo starostlivosti sa bude nanovo posudzovať nárok na dávku. Ruší sa tak reťazenie ošetrovného, ktoré sa uplatňovalo pri pandemickom ošetrovnom.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Takisto sa nebudú používať tlačivá Žiadosť o ošetrovné a Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, ktoré sa uplatňovali počas krízovej situácie. Pri chorobe člena rodiny alebo pri starostlivosti o dieťa z dôvodu karantény budú lekári používať tlačivo Žiadosť o ošetrovné. SP pripravuje nové tlačivo pre situácie, keď poistenec potrebuje poskytovať starostlivosť dieťaťu z dôvodu uzatvorenia detských jaslí, materskej školy alebo školy rozhodnutím príslušného orgánu.

„Ak sa poistencovi pandemické ošetrovné do 31. augusta 2023 v súvislosti s aktuálnou potrebou ošetrovania alebo starostlivosti poskytovalo menej ako 14 dní, Sociálna poisťovňa neukončí jeho výplatu 31. augusta 2023, ale až uplynutím štrnásteho dňa potreby ošetrovania,“ uviedla SP.

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, ktorí dlhodobo čerpajú ošetrovné, aby si upravili svoju životnú situáciu. Spravidla ide o prípady, keď dieťa po dosiahnutí troch rokov nie je žiakom materskej školy a rodič sa po skončení rodičovskej dovolenky nevrátil do pracovného procesu, ale požiadal o pandemické ošetrovné. Pandemické ošetrovné bude naposledy vyplatené za august 2023.

sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia