Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
30. augusta 2023, 17:33
Čas čítania 0:36

V Trenčíne zbúrali národnú kultúrnu pamiatku. Na mieste postavia obchody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na mieste by mali vzniknúť nové parkovacie miesta a obchody.

V Trenčíne zbúrali významnú národnú kultúrnu pamiatku, ktorá bola súčasťou bývalej turbogenerátorovne z roku 1907. Na mieste by mali vzniknúť nové parkovacie miesta a obchody. O zbúraní pamiatky informovalo združenie Čierne diery. 

Išlo o jedinú budovu po textilnej továrni Merina, ktorá bola len pred pár rokmi vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. „V danej dobe ide o mimoriadny architektonický vklad v podobe čistého funkcionalizmu zvýrazneného vertikálnym členením fasády, ako aj zaujímavou rámovou nosnou konštrukciou zo železobetónu,“uviedlo v tom čase ministerstvo kultúry.

Korene závodu Merina siahajú až do roku 1907, keď francúzski bratia Tiberghienovci založili na Slovensku továreň Tiberghien Fils. Jej znárodnením v roku 1949 vznikol národný podnik Merina a vlnárske závody Trenčín.

V roku 1993 bol štátny podnik Merina sprivatizovaný, v roku 2009 bola výroba v Merine definitívne ukončená a odvtedy sú jej výrobné haly prázdne. Továreň fungovala 102 rokov. V časoch svojho najväčšieho rozkvetu zamestnávala tisícky ľudí a exportovala látky do mnohých krajín sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia