Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Ema Stanovská
3. septembra 2023, 10:36
Čas čítania 0:39

Vieš, na čom bývaš? Pri stavbe rodinného domu v Uherskom Hradišti našli 4 kostry

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa archeologičky Slováckeho múzea Dany Menouškovej sú staré 7 000 rokov. Telá mohli slúžiť na rituálne účely.

Pri stavbe rodinného domu v Ostrožskej Lhote v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji objavili významný nález. Niekoľko metrov pod zemou našli tisíce rokov staré kostry, ktoré mohli byť súčasťou rituálneho pohrebu, informuje Český rozhlasZlín.
 

Podľa archeologičky Slováckeho múzea Dany Menouškovej sú staré 7 000 rokov. Telá teda pochovali asi 5 000 rokov pred naším letopočtom. „Mohlo by ísť o ženskú kostru, ktorá bola rituálne uložená, ale nešlo o klasický pohreb. Zrejme plnila nejakú funkciu obete,“ povedala archeologička o jednej z kostier.

28. júna 2023, 11:00 Čas čítania 4:50 Ako si užiť dovolenku v regióne páleníc a frgálov: Kde sa ubytovať, kam ísť a čo ochutnať na východnej Morave Ako si užiť dovolenku v regióne páleníc a frgálov: Kde sa ubytovať, kam ísť a čo ochutnať na východnej Morave

Nález je podľa Menouškovej mimoriadne unikátny, pretože ide o najväčší a modernými metódami vyhĺbený súbor kostier z daného obdobia. Podľa archeológov ide o najstaršie pozostatky nájdené v regióne. „Môže to mať aj celorepublikový význam, pretože tieto objavy sú všeobecne unikátne.“

Celkovo odkryli štyri kostry. Podľa predbežného určenia ide o tri ženské a jednu mužskú kostru. Nachádzali sa v tesnej blízkosti bývalej pravekej stavby, ktorá slúžila na hospodársky účel. Okrem kostier našli aj stovky ďalších artefaktov ako zvieracie kosti či keramické črepy.

Domov
Zdieľať
Diskusia