Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
5. septembra 2023, 14:15
Čas čítania 1:39

Uhrík ako europoslanec zarobil už 400-tisíc eur. Dvojizbák v centre Nitry vyplatil bez hypotéky, nakúpil nehnuteľnosti aj pozemok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Líder Republiky zároveň do kampane strany investoval až 200-tisíc eur.

Šéf strany Republika Milan Uhrík síce patrí medzi najväčších slovenských kritikov Európskej únie a Bruselu, no napriek tomu za posledné štyri roky ako europoslanec zarobil približne 400-tisíc eur. V posledných rokoch si navyše kúpil niekoľko nehnuteľností bez hypotéky, informuje nadácia Zastavme korupciu.

Odkedy sa Uhrík stal europoslancom, k majetku mu pribudol dvojizbový byt v lukratívnom komplexe Orbis v centre Nitry, ktorý si zakúpil spoločne s manželkou Zuzanou bez hypotéky za 172-tisíc eur. „Od roku 2019 som europoslancom, čiže príjem z funkcie za toto obdobie je okolo 400-tisíc eur. Z týchto peňazí sme kúpili investičný byt v Orbise,“ uviedol pre nadáciu.

Byt však nadobudol už v roku 2021, keď bol europoslancom iba dva roky. Celkové príjmy z Európskeho parlamentu pritom môžu byť o niečo vyššie, pretože europoslanci dostávajú tzv. paušálne náhrady vo výške 338 eur za každý deň rokovania parlamentu, na ktorom sa fyzicky zúčastnia.

Uhrík odmieta spojenia s Bödörom

„Zaujímavosťou je, že Orbis je developerský projekt, ktorý je spájaný s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom. Podrobne o tom v najnovšom článku píše Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Bytovku stavala akciová spoločnosť ORBIS Nitra, ktorú od mája 2019 vlastnili spoločnosti INPEK a APE Development. Jej jediným vlastníkom bol investičný fond AVANT Private Equity SICAV, a. s. Akcie tohto fondu v minulosti vlastnil aj Bödör,“ upozornila vo svojej analýze nadácia. 

Uhrík však odmieta akékoľvek spájanie s nitrianskym oligarchom a tvrdí, že sa s Bödörom nikdy nestretol.

Nielen nehnuteľnosti, ale aj pôžičky pre stranu

Od vstupu do politiky si Uhrík kúpil aj dom v Nitre. Ide o radovú zástavbu, ktorá podľa Uhríka stála 125-tisíc eur. Bez hypotéky si zaobstaral aj pozemok v Horných Krškanoch za 131-tisíc eur. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Nákup nehnuteľností bez pôžičiek si Uhrík podľa vlastných slov mohol dovoliť vďaka nadštandardnému platu manželky a úspešnému podnikaniu pred vstupom do politiky. Spolu s manželkou má firmu MegaTech Solutions. Z jej účtovných závierok však nevyplýva, že by bola mimoriadne úspešná. 

„Podľa účtovnej závierky z prvého roku jej hospodárenia mala zisk necelých tritisíc eur, tržby boli vyše 20-tisíc eur. V roku 2018 sa tržby zdvojnásobili, ale už o rok neskôr boli opäť polovičné a vlani ich už firma mala nulové,“ poznamenala nadácia.

Okrem nehnuteľností investoval Uhrík aj do kampane strany Republika. Strane prispel dvakrát čiastkou 100-tisíc eur vo forme pôžičky s 3-percentným úrokom. Jeho manželka zasa do kampane vložila 30-tisíc eur s rovnakým úrokom. 

„Republiku však Uhrík financuje aj cez osobné dary. Napríklad v poslednej zverejnenej výročnej správe strany išlo dohromady o dary za 22 500 eur plus okolo 5 000 eur členské,“ poznamenáva nadácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia