Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
6. septembra 2023, 6:45
Čas čítania 0:42

Žene lekári zabudli v bruchu 17-centimetrový chirurgický nástroj. V jej tele zostal rok a pol, Nový Zéland odhalil škandál

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nástroj môže mať priemer až 17 centimetrov. Lekári ho žene odstránili 18 mesiacov po pôrode.

V bruchu ženy, ktorá v roku 2020 na Novom Zélande porodila dieťa cisárskym rezom, našli lekári chirurgický nástroj „veľkosti taniera“. Uviedla to komisárka pre zdravie a pre osoby so zdravotným postihnutím Morag McDowellová, informuje stanica BBC.

Retraktor Alexis (AWR) je zasúvací valcový nástroj, ktorý sa počas operácie používa na fixovanie okrajov rany. Môže mať priemer 17 centimetrov a lekári ho žene odstránili až v roku 2021 – 18 mesiacov po pôrode v nemocnici v Aucklande. Ženu po pôrode trápili silné bolesti a navštívila niekoľko lekárov. Nástroj v jej tele napokon odhalilo CT vyšetrenie.

Chybu najprv zdravotníci odmietali pripustiť

Zdravotní predstavitelia v Aucklande pôvodne odmietli zlyhanie pri uplatňovaní primeranej starostlivosti. McDowellová vo svojej správe s týmto stanoviskom nesúhlasila.

„Je samozrejmé, že poskytnutá starostlivosť nedosahovala primeranú úroveň, pretože (retraktor) nebol identifikovaný počas žiadnych rutinných chirurgických kontrol, čo malo za následok, že zostal v bruchu ženy,“ povedala komisárka.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Ako poznamenala, za uplynulé dva roky to bol už druhý prípad, keď v nemocnici v Aucklande zostal v tele pacienta nástroj. Podľa nej mala mať nemocnica zavedené účinné systémy, aby sa takýmto prípadom zabránilo.

Retraktor Alexis mala žena v tele až 18 mesiacov. Zdravotníci ho v nej zabudli počas pôrodu, pôvodne to však popierali.
Retraktor Alexis mala žena v tele až 18 mesiacov. Zdravotníci ho v nej zabudli počas pôrodu, pôvodne to však popierali. Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute
Domov
Zdieľať
Diskusia