Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
6. septembra 2023, 15:15
Čas čítania 1:04

Začína dražba tisícok vzácnych predmetov, ktoré vlastnil Freddie Mercury. Kúpiť si môžeš aj jeho ikonický kostým

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Celú zbierku ponúka na predaj Mary Austinová, Mercuryho niekdajšia snúbenica, ktorá majetok zdedila.

Dražba takmer 1 500 predmetov, ktoré patrili frontmanovi britskej skupiny Queen Freddiemu Mercurymu, sa začne v stredu večer v Londýne, informuje tlačová agentúra AFP.

Aukčný dom Sotheby's na šiestich aukciách (z nich tri budú online) ponúkne záujemcom rukopisy piesňových textov, nábytok, obrazy, sochy, šperky, umelecké bytové doplnky, hudobné nástroje, koncertné kostýmy, knihy, fotografie a ďalšie „drobnosti“.

K vrcholom stredajšieho „večerného predaja“ v Sotheby's patrí čierny klavír značky Yamaha vyrobený v Japonsku, ktorý spevák vlastnil od roku 1975. Podľa očakávaní by sa mal predať za 2-3 milióny libier.

K dispozícii sú pôvodné rukopisy textov k hitom „Bohemian Rhapsody“, „Somebody to Love“, „We Are the Champions“, „Don't Stop Me Now“, „Seven Seas of Rhye“ či „Love of My Life“.

Pod kladivko sa dostanú aj obrazy od Chagalla, Dalího, Picassa, Tissota a japonských majstrov, ktoré zdobili Mercuryho dom Garden Lodge v západolondýnskej štvrti Kensington. Do dražby idú aj vstupné vonkajšie dvere do rezidencie postavenej v rokoch 1908 – 1909 pokryté nápismi a grafitmi od fanúšikov. V tomto dome Mercury 24. novembra 1991 zomrel ako 45-ročný na AIDS.

Časť výťažku poputuje na boj proti AIDS

Celú zbierku ponúka na predaj Mary Austinová, Mercuryho niekdajšia snúbenica, ktorá majetok zdedila.

„Austinová žila s touto zbierkou a starala sa o ňu viac ako tri desaťročia,“ povedal pre AFP Gabriel Heaton, odborník zo Sotheby's na knihy a rukopisy.

Dražbe predchádzala bezplatná výstava zbierky v aukčnom dome, ktorú od 4. augusta navštívilo takmer 140 000 ľudí.

Dražba, ohlásená v apríli, by podľa odhadov Sotheby's mala vyniesť najmenej šesť miliónov libier. Časť výťažku bude venovaná organizáciám Mercury Phoenix Trust a Elton John Aids Foundation, ktoré sa podieľajú na boji proti AIDS.

V Londýne začína dražba tisícok osobných predmetov legendárneho speváka Freddieho Mercuryho.
V Londýne začína dražba tisícok osobných predmetov legendárneho speváka Freddieho Mercuryho. Zdroj: Getty Images
Domov
Zdieľať
Diskusia