Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
7. septembra 2023, 16:30
Čas čítania 0:56

Vedci zistili, že depresia môže prispieť k rozvoju nepríjemného ochorenia. Nová teória preukázala významné prepojenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa výskumu britských vedcov môže depresia prispieť k rozvoju diabetu druhého typu.

Depresia môže priamo prispieť k rozvoju cukrovky druhého typu (DM 2). Vyplýva to z výskumu expertov z Univerzity v Surrey v Spojenom kráľovstve. 


„Táto mimoriadne významná štúdia nám prináša nové poznatky o spojitosti genetiky, diabetu druhého typu a depresie a potvrdzuje, že depresia môže prispieť k rozvoju tohto typu diabetu,“ uviedla Elisabet Robertsonová, riaditeľka pre oblasť výskumu v Diabetes UK.


Výsledky štúdie podľa nej môžu zdravotníkom pomôcť zlepšiť starostlivosť a podporu pre ľudí trpiacich depresiami a zabrániť výskytu ďalších prípadov metabolického ochorenia diabetes mellitus druhého typu (DM 2). Vedci však žiadnu priamu príčinnosť medzi depresiou a DM 2 nepotvrdili.

Depresia zvyšuje riziko diabetu

Experti použili genetické údaje státisícov ľudí v Británii a vo Fínsku, ktoré štatisticky analyzovali. Po prvý raz sa potvrdilo, že depresia priamo zvyšuje riziko rozvoja DM 2 a vplyv depresie čiastočne súvisí aj s vyššou telesnou hmotnosťou.


Na základe predchádzajúceho výskumu je známe, že ľudia s DM 2 majú dvakrát vyššiu náchylnosť na depresiu v porovnaní s ľuďmi bez cukrovky, píše Diabetes US.
Depresia však nie je rizikový faktor pri cukrovke prvého typu (DM 1), ktoré je spôsobené problémami v imunitnom systéme.


Vedci zaznamenali sedem variácií génov, ktoré prispievajú k rozvoju depresie i DM 2, píše DPA. Tieto spoločné gény zohrávajú úlohu pri tvorbe hormónu inzulín a aj pri zápalovom procese v mozgu, podžalúdkovej žľaze či v tukovom tkanive. Zmeny v týchto procesoch môžu pomôcť pri vysvetlení, ako depresia zvyšuje riziko DM 2.

diabetes, cukrovka
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia