Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
8. septembra 2023, 13:35
Čas čítania 0:47

Amatérsky archeológ našiel zlatý poklad storočia. Na vychádzke v Nórsku objavil medailóny aj prstene s nevyčísliteľnou hodnotou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nález muž bude musieť odovzdať štátu.

Nórovi sa podarilo nájsť zlaté medailóny, perly a prstene nevyčísliteľnej hodnoty. Hobby archeológ Erlend Bore sa svojej vášni začal venovať na podnet lekárov, ktorí mu odporúčali pohyb.

Poklad podľa The Guardian odhalil vďaka detektoru kovov zakúpenému len nedávno. Historické predmety objavil počas vychádzky na pozemku farmy neďaleko mesta Stavanger.

Nález obsahoval deväť nórskych zlatých medailónov a zlatých perál, ktoré kedysi tvorili honosný náhrdelník, ako aj tri zlaté prstene. Podľa archeológov je nález jedinečný vďaka vzoru na medailónoch; ide o druh koňa zo severskej mytológie.

Ide o nález storočia

Šperky, ktoré vážia vyše 100 gramov, pochádzajú z obdobia okolo roku 500 nášho letopočtu. „Je to zlatý nález storočia v Nórsku. Nájsť naraz toľko zlata je veľmi nezvyčajné,“ povedal Ole Madsen, vedúci Archeologického múzea Stavangerskej univerzity. Predchádzajúci porovnateľný nález v Nórsku pochádza až z 19. storočia.


„Vzhľadom na miesto objavu a na to, čo vieme z iných podobných nálezov, ide pravdepodobne buď o ukryté cennosti, alebo o obetu bohom v ťažkých časoch,“ povedal profesor Haakon Reiersen. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa nórskych zákonov dostanú nálezca aj majiteľ pozemku odmenu, jej výška však ešte nebola stanovená. Predmety spred roku 1537 a mince staršie ako z roku 1650 sú považované za majetok štátu a je potrebné ich odovzdať.

mince, zlato
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia