Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
9. septembra 2023, 11:12
Čas čítania 1:18

Niektorí Slováci šetria pre svoje deti 100 000 €, aby sa osamostatnili. Peniaze odkladá až 77 % rodičov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Slováci využívajú pre svoje deti najmä sporiace účty alebo stavebné sporenie.

Takmer polovica rodičov si myslí, že deti potrebujú na bezstarostné štúdium a osamostatnenie viac ako 20 000 eur. Peniaze im odkladá 77 % rodičov, pričom využívajú najmä sporiace účty alebo stavebné sporenie, aj keď podľa odborníkov existujú výhodnejšie spôsoby. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry Ipsos pre investičnú platformu Fondee.

Uskutočnil sa počas augusta tohto roku na vzorke 1 250 rodičov. Na otázku, či budú deti na úspešný vstup do dospelosti potrebovať viac peňazí ako ich rodičia, odpovedalo pozitívne 81 % respondentov. Podľa 37 % opýtaných by malo deťom stačiť na úspešné osamostatnenie sa niekoľko tisíc eur. Vyše 20 000 eur uviedlo 24 %, viac ako 40 000 eur zvolilo 16 % a hranicu okolo 100 000 eur uviedlo 5 % rodičov.


„Otázkou zostáva, koľkým z nich sa podarí tieto sumy pre svoje dieťa či deti zabezpečiť. Totožný prieskum sa totiž pýtal aj na to, koľko mesačne dávajú pre každé dieťa bokom. Dve z piatich rodín uviedli, že len niekoľko eur, a jedna z piatich odkladá pár desiatok eur. Ak to dávajú na sporiace účty, ako prieskum naznačuje, tak sa k hodnote 20 000 eur buď nedostanú, alebo sa násobne viac nadrú,“ dodala Eva Hlavsová z platformy Fondee.

1. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:06 REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov

Z prieskumu vyplýva, že 46 % rodičov odkladá peniaze prostredníctvom sporiacich účtov. V prípade 38 % opýtaných ide o stavebné sporenie. Oba produkty však podľa investičnej platformy neumožňujú prekonať infláciu, ktorá predstavuje 2 – 3 % ročne. V konečnom dôsledku tak podľa odborníkov deti dostanú menej, ako im rodičia počas niekoľkých rokov odkladali.


„Keď rodič dieťaťu odloží 4 000 eur na bankový účet, za 18 rokov budú mať tieto peniaze až o takmer 40 % nižšiu hodnotu vplyvom inflácie. Princíp je rovnaký aj pri sporiacich účtoch, ktorých ročné úroky, žiaľ, nedosahujú výšku inflácie,“ objasnila Hlavsová.


Do investícií s cieľom finančného balíka pre deti, keď vyrastú, sa púšťa zlomok rodičov. Akcie využíva približne 13 % z nich, termínované vklady, dlhopisy či ETF fondy využívajú jednotky percent rodičov. V prípade dlhodobého horizontu však investovanie dáva podľa odborníkov väčší zmysel pred sporiacimi účtami či stavebným sporením.

Domov
Zdieľať
Diskusia