Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. septembra 2023, 10:07
Čas čítania 1:15

Európska únia nepredĺžila sankcie uvalené voči týmto štyrom Rusom. Údajne medzi nimi figurujú vplyvní podnikatelia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

EÚ však zároveň o šesť mesiacov predĺžila platnosť sankcií voči ostatným takmer 1800 fyzickým a právnickým osobám.

EÚ zrušila sankcie uvalené na troch ruských podnikateľov za ich úlohu pri invázii ruskej armády na Ukrajinu. EÚ však zároveň o šesť mesiacov predĺžila platnosť sankcií voči ostatným takmer 1800 fyzickým a právnickým osobám „zodpovedným za podkopávanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny“.

Uvádza sa to vo vyhlásení EÚ, z ktorého vo svojej správe citovala agentúra AFP.  V dokumente sa spresňuje, že v rámci „revízie sankcií“ sa Rada EÚ rozhodla nepredĺžiť ich v prípade štyroch osôb. Ich mená sa vo vyhlásení neuvádzajú.

Deň predtým však agentúra Reuters s odvolaním sa na vlastné zdroje informovala, že EÚ sa rozhodla nepredĺžiť sankcie uvalené na investora a miliardára Farchada Achmedova, predsedu predstavenstva skupiny USS Grigorija Beriozkina, ako aj bývalého šéfa spoločnosti Ozon Alexandra Šuľgina.

Mená nateraz oficiálne nezverejnili

Zo sankčného zoznamu bol okrem nich 13. septembra vyradený aj plukovník ruskej armády Georgij Šuvajev, ktorý vlani v októbri padol na Ukrajine. Upravený zoznam mal byť zverejnený vo štvrtok v oficiálnom vestníku EÚ.

15. mája 2024, 9:30 Čas čítania 4:35 Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom

Vyškrtnutie troch ruských podnikateľov zo zoznamu sankcionovaných prichádza v čase, keď EÚ čelí množstvu právnych námietok zo strany ruských oligarchov v súvislosti s ich zaradením na sankčný zoznam.

EÚ označila Beriozkina, ktorý podniká v médiách a energetike, za človeka blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedla tiež, že Beriozkinove firmy „materiálne podporujú“ vládu Ruskej federácie.

V Azerbajdžane narodený miliardár Achmedov, ktorý pôsobí v ropnom a plynárenskom sektore, údajne takisto patril k spojencom Kremľa.

Šuľgin sa ako generálny riaditeľ platformy elektronického obchodu Ozon v druhý deň vojny proti Ukrajine zúčastnil v Kremli na významnom stretnutí ruských oligarchov s Putinom, ktorého cieľom bolo podporiť inváziu zo strany ruských firiem.

Niekoľko dní po uvalení sankcií sa Šuľgin svojich funkcií v spoločnosti Ozon vzdal. Následne podal žalobu, v ktorej požadoval zrušenie sankcií uvalených EÚ. V žalobe spochybnil stanovisko EÚ, že ho možno označiť za „vplyvného podnikateľa“. Začiatkom septembra Európsky súd všeobecnej jurisdikcie v Luxemburgu rozhodol o zrušení sankcií voči Šuľginovi.

EÚ zrušila sankcie uvalené na troch ruských podnikateľov za ich úlohu pri invázii ruskej armády na Ukrajinu.
EÚ zrušila sankcie uvalené na troch ruských podnikateľov za ich úlohu pri invázii ruskej armády na Ukrajinu. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia