Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
16. septembra 2023 o 18:18
Čas čítania 0:55

V európskej krajine horela už 6. škola. Dôvodom masových protestov je povinná sexuálna výchova

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Premiér aj ministerka školstva si za novým programom stoja.

Povinná sexuálna výchova spôsobila v belgickom frankofónnom regióne Valónsko kontroverziu, v dôsledku ktorej v krátkom slede horela už 6. škola. Belgické úrady sú sériou podpaľačstva znepokojené a ministerka vnútra Annelies Verlindenová podľa ABC News vyzvala na ukončenie výtržností. Belgický premiér Alexander De Croo uviedol, že požiada o pomoc vládnych expertov na extrémizmus. 

Takzvaný program Evras je povinný štvorhodinový tréning pre študentov vo veku 11 až 12 a 15 až 16 rokov, ktorý im má pomôcť rozvíjať ich vzťahový a sexuálny život. Program existoval aj doteraz, akurát nebol povinný. Od tohto roku sa na ňom musí zúčastniť v regióne až 100 000 žiakov.

„V demokracii, ako je tá naša, nikdy nedovolíme, aby sa naše školy stali cieľom,“ povedal De Croo. „Žijeme v krajine tolerancie, ktorá znamená, že môžeme viesť diskusiu a mať rôzne uhly pohľadu. Nikdy to nemôže viesť k násiliu, a to predovšetkým na miestach, ktoré navštevujú naše deti.“

K zodpovednosti za požiare šiestich škôl sa nikto neprihlásil a žiadny podozrivý nebol ani zatknutý. Program Evras už v spoločnom vyhlásení odsúdilo niekoľko islamských, ale aj kresťanských konzervatívnych skupín, ktoré sa obávajú, že bude podporovať „hypersexualizáciu“ detí.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

De Croo uviedol, že sexuálna výchova sa v Belgicku vyučuje už pol storočia, a varoval, že krajina nepodnikne žiadne kroky späť. „Nie je to nič nové. Ide o základ sexuálneho zdravia, ale aj základ toho, aby si naše deti uvedomovali svoje práva a (fyzickú) integritu,“ dodal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia