Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
18. septembra 2023, 8:16
Čas čítania 0:35

Až 15 000 budov na Slovensku čaká veľká a drahá zmena. Môže za to nové nariadenie EÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmena sa dotkne viac ako 15-tisíc verejných budov.

Od 25. augusta sa na Slovensko nemôžu dovážať lineárne žiarivky T5 a T8, ktoré sa používajú v tisíckach verejných budov. Ich výmena bude v mnohých prípadoch drahá, píše portál Euractiv

Používatelia sa budú musieť rozhodnúť, či vymenia žiarivky za šetrnejšie, alebo vymenia celý systém osvetlenia. Spoločnosť ZG Lighting Slovakia však Slovákov upozorňuje, že v prípade výmeny za šetrnejšie žiarivky používatelia môžu znížiť spotrebu energie takmer o 50 percent. 

„Netreba zabudnúť, že správne zvolené nové svietidlo podporuje zdravie a výkon človeka. A tak, hoci sa na prvý pohľad môže kompletná náhrada za LED svietidlo zdať drahšou alternatívou, je napokon, pri celkovom pohľade, predsa len výhodnejšia,“ hovorí manažér spoločnosti.

Dôvodom zákazu dovozu žiariviek je nebezpečná ortuť, ktorá sa v nich nachádza. Úrady, školy, kancelárie, výrobné haly a nemocnice sa preto budú musieť rozhodnúť, ktorý variant výmeny si zvolia. Zmena by sa mala týkať viac ako 15- tisíc budov na Slovensku. 

led svetlo
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia