Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
21. septembra 2023, 6:50
Čas čítania 0:45

Veľká európska automobilka oznámila, že už čoskoro prestane vyrábať dieselové autá. Na vlnu elektromobilov chce naskočiť predčasne

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Podobnou cestou by sa mohli postupne vydať aj ďalšie európske automobilky.

Na európskom trhu môžeme v poslednom období nájsť čoraz viac automobiliek, ktoré postupne znižujú výrobu áut so spaľovacími motormi. Švédska automobilka Volvo v utorok 19. septembra oznámila, že chce v roku 2024 prestať vyrábať dieselové autá. Automobilový gigant zároveň uviedol, že do šiestich rokov prejde na kompletnú výrobu elektromobilov, informuje český portál TN.cz.

„O pár mesiacov vyrobíme posledné dieselové auto, čím sa naša automobilka stane prvou tradičnou, ktorá k takémuto kroku pristúpila,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení švédska spoločnosť.

Automobilky by na výrobu elektromobilov mohli prejsť ešte skôr

Podobnými krokmi by sa mohla vydať aj česká Škoda, ktorá pre prechod na výrobu elektromobilov vyradila na viac ako rok jednu výrobnú linku v závode v Mladej Boleslavi.

Zmeny vo výrobe avizujú európske automobilky v dôsledku návrhu EÚ, ktorého cieľom je zakázať predaj áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Z návrhu však nateraz vyplýva, že by ich motoristi mohli používať aj po tomto roku. „Celkové náklady na vlastníctvo (náklady na palivo, údržbu, nákup a poistenie) sa však môžu zvýšiť,“ upozorňuje Európsky parlament.

V praxi sa tak môže stať, že zákaz predaja áut so spaľovacími motormi nastane ešte skôr, než požaduje Európska únia.

Európske automobilky čoraz častejšie pripúšťajú, že by mohli skoncovať s výrobou áut so spaľovacími motormi ešte pred rokom 2035.
Európske automobilky čoraz častejšie pripúšťajú, že by mohli skoncovať s výrobou áut so spaľovacími motormi ešte pred rokom 2035. Zdroj: Unsplash/Carlos Aranda
Domov
Zdieľať
Diskusia