Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. septembra 2023 o 20:38
Čas čítania 1:04

Firmy dostanú prísny zákaz zámerne pridávať mikroplasty do výrobkov. Európska komisia chce výraznejšie chrániť životné prostredie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V akčnom pláne nulového znečistenia si eurokomisia stanovila za cieľ znížiť do roku 2030 znečistenie mikroplastmi o 30 %.

Európska komisia v pondelok oznámila, že robí ďalší významný krok smerom k ochrane životného prostredia, ktorým je prijatie opatrení na obmedzenie mikroplastov zámerne pridávaných do výrobkov v rámci legislatívy EÚ týkajúcej sa chemikálií (REACH). Informuje o tom spravodajca TASR.

Nové pravidlá zabránia uvoľneniu približne pol milióna ton mikroplastov do životného prostredia. Zakáže sa nimi predaj mikroplastov ako takých, ako aj výrobkov, do ktorých boli mikroplasty pridané zámerne a z ktorých sa tieto mikroplasty pri používaní uvoľňujú. V riadne odôvodnených prípadoch sa uplatňujú výnimky a prechodné obdobia, aby sa dotknuté strany mohli novým pravidlám prispôsobiť.

Obmedzenie sa týka širokého spektra mikroplastov – vzťahuje sa na všetky syntetické polymérne častice menšie ako päť milimetrov, ktoré sú organické, nerozpustné a odolné voči degradácii. Účelom je znížiť emisie úmyselne používaných mikroplastov z čo najväčšieho počtu výrobkov.

Kozmetika, hračky aj lieky

K bežným výrobkom patriacim do rozsahu pôsobnosti obmedzenia patrí napríklad granulovaný výplňový materiál používaný na umelých športových povrchoch (najväčší zdroj úmyselne používaných mikroplastov v životnom prostredí), kozmetika, pri ktorej sa mikroplasty používajú na viaceré účely, detergenty, zmäkčovače textílií, trblietavé častice, hnojivá, prípravky na ochranu rastlín, hračky, lieky, zdravotnícke pomôcky a mnohé ďalšie.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Výrobky používané v priemyselných lokalitách alebo neuvoľňujúce mikroplasty počas používania sú zo zákazu predaja vyňaté, ale ich výrobcovia budú musieť vypracovať pokyny, ako sa príslušné výrobky používajú a likvidujú, aby sa zabránilo emisiám mikroplastov.

Komisia spresnila, že prvé opatrenia, napríklad zákaz voľných trblietavých častíc a plastových mikročastíc, sa začnú uplatňovať 20 dní po nadobudnutí účinnosti tohto obmedzenia. V ostatných prípadoch sa zákaz predaja bude uplatňovať po uplynutí dlhšieho obdobia, aby sa dotknutým zainteresovaným stranám poskytol čas na vývoj alternatív a prechod na ne.

mikroplasty
Zdroj: Unsplash/Sören Funk/voľne na použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia