Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. septembra 2023, 6:45
Čas čítania 0:33

Dobré správy pre alergikov. Peľová sezóna pomaly končí, v niektorých mestách však alergén stále dosahuje vysoké hodnoty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Peľová sezóna inváznej ambrózie sa pomaly končí na celom území Slovenska.

Na celom území Slovenska došlo v uplynulých dňoch k výraznejšiemu poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Naďalej však dominoval peľ silného alergénu ambrózie väčšinou spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou, ktorá dosahovala už len nízke denné koncentrácie. V súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou to konštatovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Peľ inváznej ambrózie v ovzduší dosiahol počas dvoch dní vysoké denné hladiny už len v Banskej Bystrici a alergiologicky významné koncentrácie zachytili aj monitorovacie stanice v Bratislave či v Žiline.

„Sezóna ambrózie sa pomaly končí na celom území Slovenska. Predpokladáme, že jej peľ v ovzduší dosiahne alergiologicky významné hladiny už len ojedinele. Denné koncentrácie peľu pŕhľavy budú nízke. Riziko pre alergikov ostáva pri pohybe v blízkosti žlto kvitnúcich porastov inváznej zlatobyle z čeľade astrovitých, kde sú koncentrácie peľu mnohonásobne vyššie než hodnoty z meraní monitorovacích staníc, konštatovala Lafférsová.

alergia na peľ, alergia, peľ, jar
Zdroj: pxhere
Domov
Zdieľať
Diskusia