Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. septembra 2023, 17:07
Čas čítania 0:42

Iba 16-ročný mladík sťal svetoznámu turistickú atrakciu z filmu Robin Hood. Toto mu hrozí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Známy javor horský stal takmer 200 rokov vedľa Hadriánovho valu v Anglicku a preslávil sa vo filme Robin Hood: Kráľ zbojníkov. Zničenie ikonickej scenérie rozhnevalo turistov aj miestnych obyvateľov.

Polícia na severe Anglicka vo štvrtok zatkla 16-ročného mladíka v súvislosti s „úmyselným“ sťatím známeho javora, ktorý stál takmer 200 rokov v bezprostrednej blízkosti Hadriánovho valu.


Incident sa odohral na mieste zvanom Sycamore Gap (Javorové sedlo). Tamojší javor horský bol známy z filmu Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991) a bol obľúbenou turistickou atrakciou, ktorú ročne navštevovali tisíce návštevníkov smerujúcich aj k Hadriánovmu valu, pamiatke zapísanej na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Val za čias starovekého Ríma strážil severozápadnú hranicu Rímskej ríše proti výpadom bojovných keltských kmeňov žijúcich na území dnešného Škótska.


Mladíka zadržali pre podozrenie zo spáchania trestného činu, pri vyšetrovaní spolupracuje s políciou. „Ten strom je známy po celom svete, je preto pochopiteľné, že tento skutok miestnymi otriasol a rozhneval ich,“ vyhlásila polícia.


Správa národných parkov v Northumbrii požiadala turistov, aby vyrúbaný strom nenavštevovali.


„Bol to skutočne šok. Bola to ikonická scenéria, ktorú chcel vidieť každý. Ak by to urobila príroda, dalo by sa to pochopiť, no toto je neodpustiteľné,“ vyhlásila Allison Hawkinsová, návštevníčka náučného chodníka pri Hadriánovom vale, ktorá na celý incident upozornila medzi prvými.

javor, Sycamore Gap
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia