Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. septembra 2023 o 17:50
Čas čítania 0:51

GALÉRIA: Takto bude vyzerať nová budova Úradu vlády SR za 46 miliónov eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad vlády SR dostane v Lippayovej záhrade novú budovu. Už je známe, kto bude projekt realizovať a aká bude jeho podoba.

Víťazným návrhom objektu novej administratívnej budovy Úradu vlády (ÚV) SR je architektonicko-urbanistické riešenie architektov Milana Kiačeka a Matúša Kiačeka. „Rozhodla o tom odborná porota, ktorá v súťaži hodnotila návrhy 50 súťažných kolektívov,“ informoval ÚV SR.

Výstavba novej budovy je nevyhnutná 

Jeho vedúci Michal Luciak pripomenul, že dôvodom na výstavbu novej administratívnej budovy je nedostatok kancelárskych priestorov, ktorý v súčasnosti úrad rieši umiestnením zamestnancov v komerčnom prenájme. „Opodstatnenosť investície odobril v lete 2022 aj Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý výstavbu novej budovy vyhodnotil z dlhodobého hľadiska ako najefektívnejšie riešenie,“ upozornil.


Víťazné architektonické riešenie vzišlo zo šestice návrhov, ktoré členovia odbornej poroty posunuli do 2. kola výberu, v ňom ich mohli predkladatelia rozpracovať podrobnejšie. Vybraný návrh presvedčil hodnotiteľov citlivosťou, s akou dotvára urbanizmus okolia a rešpektuje súčasne i krajinárske riešenie pamiatkovo chráneného areálu Lippayovej záhrady. „Výsledný návrh je výborným a vyváženým príkladom toho, ako môže byť nová architektúra zhmotnená v historickom prostredí a pritom byť neokázalou a vnímavou k svojmu okoliu,“ uvádza sa v hodnotení poroty.


Do víťazného návrhu ešte zapracujú odporúčania poroty a vyhlasovateľa súťaže. „Potom budú nasledovať jednotlivé projektové stupne, ktoré sú nevyhnutné na realizáciu,“ dodal Luciak.


Jednotlivé súťažné návrhy budú začiatkom novembra vystavené v priestoroch Slovenskej národnej galérie.


Zámer výstavby novej administratívnej budovy verifikovaný ÚHP rátal s investíciou v hodnote takmer 46 miliónov eur.

Úrad vlády SR Úrad vlády SR Úrad vlády SR Úrad vlády SR
Zobraziť galériu
(8)
Anketa:
Páči sa ti návrh novej budovy Úradu vlády SR?
Áno.
Nie.
Neviem. 
Áno.
44 %
Nie.
45 %
Neviem. 
11 %
Domov
Zdieľať
Diskusia