Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. októbra 2023, 15:13
Čas čítania 0:54

Vagnerovcov chce ovládnuť Prigožin jr. Syn zakladateľa rokuje s Moskvou, so žoldniermi svojho otca má jasné plány

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prigožinov syn chce na Ukrajine bojovať v záujme Moskvy.

Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol v pondelok portál britskej televízie Sky News.

Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou (Rosgvardija) o znovuzapojení vagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Moskvy, uviedol ISW. Odvolal sa na kanál na platforme Telegram spriaznený s vagnerovcami.

Týmto krokom by sa vytvoril alternatívny vodca k súčasnému veliteľovi vagnerovcov Andrejovi Troševovi, ktorý pracuje pre ruské ministerstvo obrany. Trošev sa minulý týždeň zúčastnil na porade v Kremli spolu s námestníkom ruského ministra obrany Junus-bekom Jevkurovom a Putin ho tak verejne uznal za svojho blízkeho spolupracovníka. Agentúra Reuters uviedla, že cieľom bolo ukázať, že po neúspešnej vzbure vagnerovcov pod vedením Jevgenija Prigožina teraz žoldniersku formáciu kontroluje ruský štát.

Mnohí vagnerovci majú záujem

Kroky Pavla Prigožina naznačujú, že niektorí vagnerovskí bojovníci majú záujem sústrediť sa okolo vodcu, ktorý je alternatívou ku Kremľu a k Troševovi pracujúcemu pod ministerstvom obrany.

15. mája 2024, 9:30 Čas čítania 4:35 Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom

„Ministerstvo obrany bude poskytovať výzbroj a zásoby pre veľkú, reorganizovanú silu pod vedením Rosgvardie, pretože tá nemá vlastnú logistickú infraštruktúru, aby to mohla robiť,“ dodal ISW v správe. Rosgvardia je priamo podriadená prezidentskému úradu.

ISW citoval svoj zdroj vo Vagnerovej skupine, podľa ktorého Pavel Prigožin a Národná garda vedú rokovania aj o tom, že skupina si zachová svoj názov, symboly, ideológiu, veliteľov a riadenie.

vagnerovci
Zdroj: Twitter/Christo Grozev
Domov
Zdieľať
Diskusia