Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. októbra 2023 o 12:44
Čas čítania 1:07

Ódor predstavil 100 opatrení, aby štát ušetril až 10 miliárd. Tieto dane chcú radikálne zvýšiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrhy opatrení sa skladajú zo zvýšenia príjmov menej škodlivých pre ekonomiku, zacielenia sociálnych výdavkov s úsporou či z vyššieho zdanenia negatívnych externalít.

Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo návrh takmer 100 opatrení v objeme 7 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo necelých 10 miliárd eur, ktoré by pomohli v ozdravení verejných financií. Táto suma prevyšuje potrebu konsolidácie na stabilizáciu dlhu v najbližších rokoch o takmer tretinu a nasledujúca vláda si z nich bude môcť vybrať podľa vlastných priorít.


Vyplýva to z materiálu Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý v stredu zverejnil rezort financií. Po stredajšom rokovaní vlády ich predstavili dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor a dočasne poverený minister financií Michal Horváth.


„Konsolidačný mix s najmenej negatívnym vplyvom na ekonomiku by mal pozostávať primárne zo zníženia prevádzkových výdavkov a zamestnanosti vo verejnej správe. Rast by výraznejšie neohrozilo ani zacielenie sociálnych dávok a dotácií na tých, ktorí ich najviac potrebujú. Na príjmovej strane sa odporúča zvyšovanie nepriamych daní, najmä spotrebných, majetkových a ‚zelených‘ daní,“ priblížil Inštitút finančnej politiky (IFP).


Návrhy opatrení sa skladajú zo zvýšenia príjmov menej škodlivých pre ekonomiku v sume 3,256 miliardy eur, zacielenia sociálnych výdavkov s úsporou 2,365 miliardy eur či z vyššieho zdanenia negatívnych externalít v hodnote 1,550 miliardy eur. Ďalšie úspory by malo priniesť zoštíhlenie verejnej správy (968 miliónov eur), efektívnejší daňový systém (860 miliónov eur), zníženie dotácií (344 miliónov eur) a efektívna prevádzka (211 miliónov eur).

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Plánujú napríklad zvýšenie zdanenia tabakových výrobkov o 40 centov a zdanenie beztabakových výrobkov, zvýšenie zdanenia alkoholu, zvýšenie zdanenia hazardu, zavedenie dane zo sladených nápojov a zavedenie dane za vonkajšiu reklamu.


Budúci demografický tlak je podľa inštitútu vhodné zmierniť reformami, ktorých pozitívne prorastové vplyvy sa zrejme prejavia až za horizontom rozpočtu na nasledujúce roky. Zvýšenie potenciálu rastu ekonomiky môžu zabezpečiť najmä opatrenia smerujúce k vyššej zamestnanosti, napríklad zlepšenie migračnej politiky, či podmienok na zapojenie neaktívneho obyvateľstva na trhu práce.

Viceguvernér Národnej Banky Slovenska Ľudovít Ódor.
Viceguvernér Národnej Banky Slovenska Ľudovít Ódor. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia