Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. októbra 2023, 9:06
Čas čítania 1:23

Chcú úplne zrušiť vlaky zadarmo aj rekreačné poukazy. Ódorova vláda zverejnila plán, ako zachrániť ekonomiku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrhy opatrení sa dotknú okrem dopravy aj agrosektora, ale aj dotácie na podporu zníženia koncovej ceny elektriny pre podniky.

Dočasne poverená vláda premiéra Ľudovíta Ódora navrhuje zrušiť vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, ale aj zrušiť rekreačné poukazy. Vyplýva to z návrhu opatrení na ozdravenie verejných financií z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktoré v stredu 4. 10. predstavil vládny kabinet. Návrh podľa MF obsahuje zníženie dotácií oproti rozpočtovaným hodnotám o približne 0,3 miliardy eur do roku 2026.


Vo svete je podľa vlády bezplatné cestovanie pre vybrané skupiny výnimkou, existuje len v pár štátoch, napríklad v Luxembursku. Zrušenie bezplatného cestovania pomôže podľa návrhu k zvýšeniu vlastných príjmov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a k zníženiu dotácie zo štátneho rozpočtu. ZSSK je bez štátneho transferu každoročne stratová.

Dostupné budú zľavy

Cestovné vo vlakoch dnes pokrýva len 20 percent nákladov vlakovej dopravy a tento podiel každoročne klesá. „Zrušením vlakov zadarmo sa zavedie spoluúčasť dotknutých skupín, pričom stále budú môcť využívať zľavy (približne 50 percent) oproti štandardnému cestovnému,“ zdôvodnila vláda v návrhu opatrení.


Rekreačné poukazy podľa návrhu vlády ako daňový výdavok nie sú vhodnou formou podpory, keďže opatrenie má plošný charakter bez ohľadu na výšku príjmov zamestnanca. Efekt rekreačných poukazov na zamestnanosť a mzdy v sektore cestovného ruchu nebol podľa vlády výrazný.


„Opatrenie nezvyšuje dostupnosť pre všetky domácnosti, keďže povinnosť uhrádzať poukaz platí len pre stredné a veľké podniky či inštitúcie, ktoré už pravdepodobne poskytovali systém benefitov,“ dodal vládny kabinet v zdôvodnení potreby zrušenia. Vláda navrhuje v oblasti cestového ruchu taktiež zrušiť štátnu agentúru Slovakia Travel (respektíve zníženie jej výdavkov o 50 percent).

Opatrenia sa majú dotknúť aj agrosektora


V agrosektore vládny kabinet navrhuje zrušiť napríklad úľavu farmárom na nákup nafty (zelená nafta), znížiť podporu poskytovanú formou štátnej pomoci a národných podpôr, ako aj časovo posunúť projekt pozemkových úprav pre už schválené územia.


Dočasne poverená vláda v kapitole Dotácie zároveň navrhuje zrušiť podporu zníženia koncovej ceny elektriny pre podniky či zrušiť vzdelávacie poukazy.


V rokoch 2019 až 2021 tvorili podľa vlády verejné výdavky na dotácie 1,4 miliardy eur, pričom veľká časť smerovala do energetiky (najmä na podporu obnoviteľných zdrojov energie). Za dotácie možno považovať priame verejné výdavky (876 miliónov eur), daňové výdavky (436 miliónov eur) či znížené poplatky firiem (116 miliónov eur).

Národná rada SR.
Národná rada SR. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia