Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2023 o 9:09
Čas čítania 2:05

V obci Ďapalovce, kde malo epicentrum zemetrasenie, museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Hasiči zasahovali hneď viackrát

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hasiči v Prešovskom kraji mali po zemetrasení sedem výjazdov.

Celkovo sedem výjazdov mali hasiči v Prešovskom kraji v súvislosti so zemetrasením, ku ktorému došlo v pondelok 9. októbra večer na východe Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

Hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a z Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky.

„O 20.33 h bolo následkom zemetrasenia ohlásené preverenie úniku plynu v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove. Zasahujúci príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove z hasičskej stanice Prešov monitorovali okolie.

Na mieste zásahu bola prítomná polícia, ako aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na treťom poschodí bytového domu a zastavil ho,“ uviedla Knišová s tým, že obyvatelia bytového domu sa tak vrátili do svojich bytov. V dôsledku úniku plynu nedošlo k zraneniu osôb.

Hasiči zasahovali aj v mnohých obciach

Ako ďalej povedala, o 22.29 h boli hasiči a polícia požiadaní o súčinnosť do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu rodinných domov. Starostom obce bola v čase o 21.30 h vyhlásená mimoriadna situácia, priblížila Knišová.

Na mieste zasahovali hasiči z Holčíkoviec a deviati členovia DHZO z Ďapaloviec a Soli, ktorí vykonávali prieskum a monitorovali okolie.

„Na mieste zásahu bola prítomná polícia, starosta obce a skupina z Krízového riadenia mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných informácií bolo v dedine zemetrasenie so silou 4,9 magnitúda. Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať,“ povedala Knišová.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Následkom zemetrasenia bolo o 23.12 h ohlásené podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29 v Prešove. Hasiči z Prešova vykonali prieskum a monitorovali okolie.

„Na mieste zásahu bola prítomná polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta Prešov a Okresného úradu Krízového riadenia Prešov a statik mesta Prešov. Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie, a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách,“ dodala Knišová.

Košický kraj nezaznamenal žiadne výjazdy

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jany Matis Libovej v spojitosti s pondelkovým zemetrasením v Košickom kraji neboli zaznamenané žiadne výjazdy.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

Dvoch ľudí museli odviezť do nemocnice

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje v súvislosti so zemetrasením zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku v Košickom a Prešovskom kraji. Dvoch pacientov transportovali do nemocnice v Humennom, informovalo na sociálnej sieti.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

„Išlo predovšetkým o stresové stavy spôsobené psychickou záťažou z uvedeného prírodného javu. Väčšinu z nich operátori vyriešili konzultáciou,“ priblížili záchranári.

zemetrasenie
Zdroj: Facebook/Ivett Moravská
Domov
Zdieľať
Diskusia