Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. októbra 2023 o 7:17
Čas čítania 0:45

Prvé európske mesto hlási úplný zákaz spaľovacích motorov. Už o rok sa vodiči musia pripraviť na obrovskú zmenu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zákaz vstúpi do platnosti 31. decembra 2024 v oblasti s veľkým počtom chodcov a cyklistov, kde je potrebné zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Švédske hlavné mesto Štokholm v snahe zlepšiť kvalitu ovzdušia zakáže od roku 2025 používanie áut so spaľovacími motormi v centre metropoly, uviedol v utorok zástupca primátora.


„Pre ovzdušie v Štokholme v súčasnosti majú deti choré pľúca a starší ľudia predčasne umierajú. Je to absolútne neprijateľná situácia,“ uviedol vo vyhlásení Lars Strömgren, viceprimátor mesta pre dopravu a mestské prostredie.


„Musíme obmedziť škodlivé výfukové plyny z benzínových a naftových áut,“ dodal Strömgren. Zakázaná oblasť pre tieto autá leží v centre štokholmskej nákupnej štvrte s množstvom reštaurácií a kancelárskych budov.


Zákaz vstúpi do platnosti 31. decembra 2024 v oblasti s veľkým počtom chodcov a cyklistov, kde je potrebné zlepšiť kvalitu ovzdušia, povedal Strömgren. „Je to tiež časť mesta, kde vidíme, že je veľký záujem o rýchlejšiu elektrifikáciu, pričom aktéri môžu stáť na čele tohto prechodu,“ dodal viceprimátor. Výnimky sa budú týkať policajných áut, sanitiek a ďalších bezpečnostných služieb.

„Elektrické vozidlá prispievajú aj k nižším emisiám a nižšej hlučnosti, čo znamená, že viac (zásobovacích) dodávok sa môže uskutočňovať v noci. Tým sa zníži preťaženie ciest v centre mesta,“ tvrdí Strömgren.


Ide o prvý krok mesta v tomto smere a neskôr sa má zákaz ešte viac rozšíriť.

Domov
Zdieľať
Diskusia