Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
13. októbra 2023 o 6:45
Čas čítania 0:34

Schyľuje sa ku katastrofe, varuje OSN. Izrael nariadil veľký presun milióna obyvateľov, zrejme plánuje zásadný odvetný útok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Pásma Gazy na juh tohto územia.

Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Pásma Gazy na juh tohto územia. Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín, uviedla v noci na piatok Organizácia Spojených národov.


OSN následne prostredníctvom hovorcu generálneho tajomníka Antónia Guterresa požiadala o zrušenie tohto nariadenia z humanitárnych dôvodov.


„Organizácia Spojených národov dôrazne apeluje na to, aby akékoľvek nariadenie tohto typu – ak bude potvrdené – bolo zrušené v záujme vyhnúť sa tomu, aby sa súčasná tragédia pretvorila v katastrofálnu situáciu,“ upozornil hovorca Stéphane Dujarric.


Nariadenie bolo doručené OSN a prichádza v čase izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas, pripomína agentúra AP. Podľa Dujarrica je toto naradenie nemožné vykonať bez zničujúcich humanitárnych dôsledkov.


Podľa AP to môže signalizovať blížiacu sa pozemnú ofenzívu izraelskej armády v Gaze, aj keď samotné ozbrojené sily Izraela to zatiaľ nepotvrdili. Vo štvrtok uviedli, že sa na možnosť takejto ofenzívy pripravujú, rozhodnutie o nej však doposiaľ nepadlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia