Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
14. októbra 2023, 11:16
Čas čítania 1:11

Počet cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku sa dvojnásobne zvýšil. Ktoré národnosti dominujú?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odkiaľ prichádzajú cudzinci na Slovensko a kde zostávajú žiť?

Počet cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku sa dvojnásobne zvýšil. Cudzincov, ktorí mali nahlásený trvalý pobyt, je 58 498. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder.


Priblížila, že v SODB 2011 bolo sčítaných 28 275 cudzincov, čo znamená, že ich počet sa v SODB 2021 zvýšil takmer dvojnásobne. „Na súčasnom pobyte bolo podľa SODB 2021 98 485 cudzincov. Aspoň nejaký typ pobytu, takže buď iba trvalý, alebo súčasný pobyt malo v SR 102 788 cudzincov,“ dodala s tým, že tu žijú hlavne Česi, Maďari, Ukrajinci a Poliaci.


Vo všeobecnosti možno podľa nej konštatovať, že na súčasnom pobyte sú vyššie podiely štátnych príslušníkov tretích krajín, keďže získať štatút trvalého pobytu pre nich predstavuje zložitejší a dlhodobejší proces.

„Sťahovanie cudzincov na územie SR má rôzne dôvody, hľadajú lepšie životné podmienky, pracovné príležitosti, študijné možnosti alebo utekajú pred konfliktmi a nepriaznivými podmienkami vo svojich domovských krajinách,“ uviedla hovorkyňa.


Najväčšie podiely cudzincov prítomných na trvalom pobyte boli v troch bratislavských okresoch s podielom nad tri percentá. „Vysoký podiel cudzincov bol aj v okresoch na krajnom východe SR, najmä v okrese Sobrance s podielom 2,7 percenta,“ ozrejmila.


Zároveň najvyšší podiel cudzincov bol v produktívnom veku (15 až 64 rokov) a predstavoval 84,3 percenta z celkového počtu cudzincov. „Cudzinci si v SODB 2021 najčastejšie vybrali možnosť ‚bez náboženského vyznania‘ (27,5 percenta), z nich bolo najviac Čechov,“ povedala Stauder.


Sčítanie takisto ukázalo, že najpočetnejšou skupinou medzi cudzincami tvorí stredné vzdelanie bez maturity, 27,5 percenta. „Druhú najčastejšiu úroveň vzdelania predstavovalo vysokoškolské vzdelanie, ktoré tvorilo 21,7 percenta u cudzincov,“ podotkla.


Najčastejšie cudzinci na Slovensku pracovali ako „špecialisti administratívnych, podporných a obchodných činností“, takmer deväť percent. „Z nich bolo najviac cudzincov s vysokoškolským vzdelaním,“ doplnila hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia