Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. októbra 2023, 8:08
Čas čítania 0:58

Klimatické zmeny ohrozujú kvalitu piva. Hrozí, že stratí charakteristickú chuť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci odporúčajú, čo s tým spraviť.

Klimatická zmena ohrozuje pestovanie aromatického chmeľu v Európe, ktorý dodáva pivu jeho horkosť. Upozornila na to najnovšia štúdia, ktorá bola tento týždeň uverejnená vo vedeckom časopise Nature Communications. 


Európske odrody chmeľu sú cenené pre svoje chuťové vlastnosti a používané pivovarníkmi po celom svete. Ale rastúce teploty a čoraz menej dažďa znižujú výnosy a koncentráciu zlúčenín, ktoré dodávajú pivu jeho osviežujúcu chuť. Ukázala to analýza údajov z piatich lokalít v Českej republike, Nemecku a na Slovensku, ktoré sú spolu s Poľskom hlavnými pestovateľmi chmeľu v Európe, uviedol spoluautor štúdie Miroslav Trnka.


Výnosy klesli na štyroch miestach o 9,5 až 19,4 % a boli stabilné na piatej lokalite, keď sa porovnali údaje z rokov 1995 – 2018 s rokmi 1971 – 1994. Zároveň sa znížila koncentrácia alfa kyselín alebo izohumulónov, ktoré sú zodpovedné za horkú chuť piva. Výskumníci na základe týchto údajov predpovedali pokles úrody o 4 až 18 %, zatiaľ čo koncentrácia alfa kyselín by sa mohla znížiť o 20 až 31 %, keď budú teploty stúpať a zrážky ubúdať.


Vzhľadom na očakávaný nárast sucha v strednej a južnej Európe vyzvali experti na „urýchlené adaptačné opatrenia na stabilizáciu medzinárodných trhových reťazcov“, ako je presun plodín do vhodnejších oblastí alebo zavlažovanie.


Pestovatelia chmeľu sa snažia prispôsobiť sa, ale podľa Trnku sú ich možnosti obmedzené, keďže „chmeľ potrebuje špecifickú kombináciu klímy a pôdy“. A pestovanie geneticky modifikovaných rastlín, ktoré lepšie odolávajú vyšším teplotám a suchu, je v Európe zakázané. Pivovarníci sa môžu tiež pokúsiť upraviť svoje metódy, aby sa prispôsobili zníženej horkosti chmeľu.

Pivo
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
Domov
Zdieľať
Diskusia