Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
17. októbra 2023, 7:17
Čas čítania 0:36

Parlamentné voľby v Poľsku vyhrala vládnuca strana PiS, vládnuť však zrejme budú proeurópski liberáli. Volebná účasť dosiahla 74 %

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zrátali už takmer všetky hlasy.

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala v nedeľňajších parlamentných voľbách v Poľsku 35,73 % hlasov. Väčšinu kresiel v parlamente by však mala obsadiť proeurópska liberálna opozícia vedená Donaldom Tuskom. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní 98,94 % hlasov. TASR o tom informuje na základe správ verejnoprávnej televízie TVP.

Volebná účasť dosiahla 74,16 %. Občianska koalícia (KO), na ktorej čele je bývalý poľský premiér Tusk (2007 – 2014), získala 30,40 %; strana Tretia cesta (TD) 14,42 % a Ľavica 8,55 %. Tieto tri strany majú spolu viac než 53 % hlasov.

Hranicu potrebnú na vstup do parlamentu prekročila aj ultrapravicová Konfederácia Sloboda a nezávislosť so 7,15 %.

PiS sa pokúsi vytvoriť koalíciu

Podľa Ryszarda Terleckého z PiS sa strana pokúsi vytvoriť aj novú vládu, hoci to bude po strate väčšiny náročné, píše agentúra PAP.

Výsledky volieb tiež potvrdzujú, že strana zastupujúca nemeckú menšinu v Poľsku (Mniejszość Niemiecka) nebude mať v parlamente zastúpenie po prvý raz od roku 1990, oznámila Štátna volebná komisia (PKW).

poľsko
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia