Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. októbra 2023, 21:01
Čas čítania 0:47

Ukrajina proti Rusku prvýkrát použila obávané americké strely ATACMS. Môžu zohrať kľúčovú rolu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Použitie amerických striel proti Rusku potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer potvrdil, že ukrajinská armáda po prvýkrát použila proti Rusku strely dlhého doletu ATACMS od Spojených štátov. 


„Vyjadrujem Spojeným štátom mimoriadnu vďačnosť,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti a dodal, že „strely sú skutočne presné a osvedčili sa“. Ďalej uviedol, že strely použili proti Rusku, nepovedal však, kedy a kde presne sa tak stalo.


Strely ATACMS môžu zohrávať kľúčovú úlohu v snahe Ukrajiny zasiahnuť letisko v Berďansku. Najbližšie pozície ukrajinských jednotiek na západnom brehu rieky Dneper sú od tohto miesta vzdialené asi 160 kilometrov.


Zelenskyj dlhodobo žiadal USA o dodanie týchto taktických striel. Washington sa však obával, že Kyjev by nimi mohol zasiahnuť ruské územie, čo by viedlo k eskalácii konfliktu s Moskvou. Americký prezident Joe Biden minulý mesiac potvrdil, že ich Ukrajine dodajú. Už vtedy však americkí predstavitelia naznačili, že ich bude iba okolo dvadsať.

Domov
Zdieľať
Diskusia