Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. októbra 2023 o 10:49
Čas čítania 0:28

El Niño naberá na sile, na Európu môže mať krutý dosah už túto zimu. Odklon bežných teplôt bude citeľný

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Klimatický jav El Niño môže teploty, na ktoré sme zvyknutí, odkloniť až o niekoľko stupňov. Pripraviť by sme sa tak mali na abnormálne chladnú zimu.

Európu môžu postihnúť kruté mrazy. Klimatický jav El Niño začína naberať na sile. Meteorológovia z Climate Prediction Center vydali výstrahu. Existuje totiž až 95-percentná šanca, že výrazne ovplyvní tohtoročnú zimu aj jar, upozorňuje portál tn.cz. 

Podľa portálu Severe Weather čakajú výrazné teplotné výkyvy USA, Kanadu a Európu „Najnovšie analýzy oceánskych anomálií za september potvrdili El Niño, teda oblasť s nadnormálnymi teplotami oceánu naprieč rovníkovým Tichým oceánom. Tá trvá až do jari, ale trvať môže dva alebo tri roky,“ vysvetlila meteorologička Dagmar Honsová. 

El Niño môže teploty, na ktoré sme zvyknutí, odkloniť až o niekoľko stupňov. Pripraviť by sme sa tak mali na abnormálne chladnú zimu. 

El Niño je opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia, ktorá spôsobuje oteplenie povrchu oceánu.

mrazy sneh kalamita víchrica cesta
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Domov
Zdieľať
Diskusia