Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vincenc Novák
19. októbra 2023 o 8:40
Čas čítania 0:57

Čaká nás úchvatný meteorický roj, ktorý Slováci uvidia už tento týždeň. Takto budeš môcť „padajúce hviezdy“ pozorovať najlepšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Čaká nás úchvatný meteorický roj, ktorý Slováci uvidia už tento týždeň. Takto budeš môcť „padajúce hviezdy“ pozorovať najlepšie

Meteorický roj pochádza z Halleyho kométy.

V noci z 21. na 22. októbra nastane vrchol meteorického roja Orionidy. Jeho súčasťou bude zvýšená aktivita tzv. bolidov alebo veľmi jasných meteorov známych pod označením padajúce hviezdy. Tento fenomén bude veľmi dobre viditeľný aj zo Slovenska.

Odborníci z Českej astronomickej spoločnosti predpokladajú veľmi dobré pozorovacie podmienky, nakoľko oblohu nebude v danom čase vyrušovať Mesiac, ktorý zapadá už pred polnocou. Podľa predpovedí by mohla tohtoročná frekvencia dosiahnuť hodnôt medzi 20 až 30 bolidov za hodinu. 

Častice, ktoré pri roji do zemskej atmosféry vstupujú, majú nezvčajný pôvod. Pochádzajú totiž zo slávnej Halleyho kométy, ktorá je zo Zeme pozorovateľná zhruba raz za 75 rokov.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Naša planéta sa s prúdom úlomkov z Halleyho kométy pri svojej vesmírnej púti stretáva dvakrát ročne. Dráhu Halleyho kométy a planéty Zem od seba delí takmer 22 miliónov kilometrov. 

Vyhnite sa umelému osvetleniu

Radiant roja, teda miesto, z ktorého meteory zdanlivo vyletujú a vstupujú na oblohu, nájdeme západne od hviezdy Gamma Gem –⁠ Alhena.

Pozorovať meteorický roj bude v noci z 21. na 22. októbra možné už po 23. hodine, kedy se radiant nachádza dostatočne vysoko nad obzorom. Pozorovacie miesto je vhodné zvoliť dostatočne daľeko od zdroja rušivého umelého osvetlenia, informuje web Astro.cz.

Domov
Zdieľať
Diskusia