Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Lukáš Čelka
21. októbra 2023, 9:08
Čas čítania 1:03

V skladoch Amazonu testujú humanoidných robotov: zamestnanci majú strach, že ich úplne nahradia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Firma sa voči nespokojným odborom ohradila tým, že prítomnosť robotov v sklade vytvorila úplne nové pracovné pozície, ktoré doposiaľ v spoločnosti neexistovali.

Amazon začal vo svojich amerických skladoch testovať humanoidných robotov. Firma tvrdí, že tento krok má „odbremeniť zamestnancov, aby mohli poskytovať ešte lepšie služby zákazníkom“, píše portál BBC

V Amazone testujú robota s názvom Digit, vybaveného hornými aj dolnými končatinami. Hoci ide stále len o „stroj“, dokáže sa pohybovať a manipulovať s predmetmi podobným spôsobom ako človek. 

Testovaniu robotov sa však netešia zamestnanci, ktorí sa obávajú, že môžu v blízkej budúcnosti prísť o pracovné miesta. „Automatizácia Amazonu je spojená s obrovskou stratou pracovných miest. Už sme videli, ako v skladoch zmizli stovky pracovných pozícii,“ povedal Stuart Richards z britských odborov firmy GMB. Richard si neodpustil poznámku, že sa Amazon „správal k svojim zamestnancom ako k robotom už roky“.

Na margo negatívnej reakcie odborov sa firma ohradila s argumentom, že „nové robotické systémy v skutočnosti pomohli vytvoriť stovky tisícov nových pracovných miest na pozíciách, ktoré predtým v spoločnosti neexistovali“.

Stroj nie je človek

Amazon má v súčasnosti k dispozícii viac ako 750-tisíc robotov, ktorí počas práce „spolupracujú“ s ľudským personálom. Hlavný technológ Amazon Robotics Tye Brady napriek tomu tvrdí, že ľudia sú „nenahraditeľní“, a spochybňuje obavy, že by mohla mať spoločnosť v budúcnosti plne automatizované sklady. 

„Nemyslím si, že sa to niekedy stane realitou. Ľudia sú v procese práce nenahraditeľní – dokážu myslieť na vyššej úrovni a majú schopnosť diagnostikovať problémy,“ dodal Brady. 


Amazon zvýšil používanie robotov najmä počas posledných rokoch, aby dokázal čo najefektívnejšie znižovať náklady. Firma pred rokom oznámila, že testuje obrovskú robotickú ruku, ktorá dokáže zbierať predmety. Na presun tovaru v skladoch využíva roboty na kolesách a v dvoch štátoch USA doručuje balíky dronmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia