Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
23. októbra 2023 o 15:12
Čas čítania 0:42

Slovákov trápia nálety premnožených lienok ázijských. Sú jedovaté a agresívne, takto ich rozoznáš od klasických lienok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lienky sa na Slovensku premnožili najmä z dôvodu, že nemajú prirodzeného nepriateľa.

Slovensko práve zažíva záplavu lienok. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, lenže v tomto prípade nejde o typické lienky, ale o lienky ázijské, ktoré na našom území nemajú prirodzeného nepriateľa. Lienky sa premnožili v celej Európe, sú agresívne a navyše jedovaté, informuje Pluska

Na lienky ázijské si podľa odborníkov musia dávať pozor najmä alergici. Pri prípadnom uhryznutí môžu prenášať viacero chorôb, pričom tieto lienky vo svojich slinách prenášajú plesňové ochorenie, ktoré dokážu ľuďom spôsobiť závažné zdravotné problémy.

Jed v slinách lienok zapríčiňuje aj to, že živočích nemá prirodzeného nepriateľa. Jedovaté sú aj larvy. „Majú v sebe jedovaté látky. Sú iné, ako majú tie naše lienky, a aj preto ich u nás nemá čo zjesť. Len máločo ich zožerie ako prirodzený nepriateľ,“ povedal Vladimír Janský, entomológ z Prírodovedného múzea v Slovenskom národnom múzeu.

Podľa experta má lienka ázijská viac bodiek ako naša. Na krovkách môžu mať čiernu farbu so žltými bodkami. Lienky môžu byť sfarbené aj dočervena alebo môžu mať čierne bodky na farebnom základe. Domácnosti sa proti nim vedia brániť najmä sieťkami na oknách a postrekmi.

lienka
Zdroj: Unsplash/Lance Reis
Domov
Zdieľať
Diskusia