Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. októbra 2023, 21:08
Čas čítania 0:29

Vek Mesiaca môže byť úplne iný, ako sme si doteraz mysleli. Vedci prekvapili novým zistením, ide o rozdiel v miliónoch rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vzorky privezené misiou Apollo 17 prepisujú predpokladaný vek Mesiaca.

Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z nového výskumu vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla z Mesiaca misia Apollo 17.

Pred viac než štyrmi miliardami rokov sa mladá planéta Zem zrazila s telesom veľkosti Marsu. Do vesmíru sa pri tom vyvrhlo obrovské množstvo materiálu, z ktorého sa neskôr sformoval Mesiac.

Presný čas jeho vzniku zatiaľ nie je známy, vedci však vďaka najnovšiemu výskumu získali presnejšiu predstavu, že sa to stalo najmenej pred 4,46 miliardy rokov.

„Tieto kryštály sú najstaršie známe pevné látky sformované po spomínanej kolízii,“ vyhlásil Philipp Heck, hlavný kurátor meteorických a fyzických geologických zbierok Fieldovho múzea v Chicagu a jeden z autorov novej štúdie zverejnenej tento týždeň v odbornom časopise Geochemical Perspectives Letters.

mesiac
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia