Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. októbra 2023, 16:26
Čas čítania 1:23

Bratislavský trh s nehnuteľnosťami sa otriasa v základoch. Ceny idú hore, tieto byty sa predávajú najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Priemerná cena nových bytov sa pohybuje tesne pod sumou 4 000 eur za štvorcový meter (m²) bez DPH. Predaj v novostavbách sa spomaľuje.

Počet predaných bytov v bratislavských novostavbách medziročne klesol o 48 %. Ponuka novostavieb sa síce naďalej rozširuje, ale len minimálne. Priemerná cena nových bytov sa pohybuje tesne pod sumou 4 000 eur za štvorcový meter (m²) bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a medziročne rastie. Byty v dokončených projektoch sú pritom takmer o 10 % lacnejšie ako tie rozostavané. Vyplýva to z reportu realitnej kancelárie Herrys za tretí štvrťrok 2023.

V Bratislave sa za tretí kvartál 2023 predalo 177 bytov v nových rezidenčných projektoch. Ponuka sa podľa údajov realitnej kancelárie sústreďuje v 90 projektoch a predstavuje 2 942 voľných bytov. Z rozostavaných bytov sa vypredali takmer dve tretiny. Oproti predchádzajúcemu kvartálu podľa realitnej kancelárie ostalo na trhu o 11 % dokončených bytov viac, čo je spôsobené spomalením predaja.


„Na trhu pribúdajú najmä menšie, ale o to kvalitnejšie projekty z pohľadu lokality, komfortu bývania a ponúkaného štandardu aj občianskej vybavenosti. Medializované veľké projekty zatiaľ vyčkávajú na rozbeh,“ vysvetlil partner v realitnej kancelárii Herrys Filip Žoldák.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Z 90 projektov v Bratislave sa tempom viac ako jeden byt mesačne predáva v 23 projektoch. Tieto zároveň tvoria až 90 % z predaných 177 bytov v novostavbách za tretí štvrťrok 2023, uviedla realitná kancelária.

Najviac sa predávajú dvojizbové byty 

V novostavbách v Bratislave sa v treťom kvartáli 2023 najlepšie predávali dvojizbové byty. Okrem okresu Bratislava IV, kde bol najväčší záujem o trojizbové byty. Medziročne narástla cena bytov za m² o 2,5 %. V súčasnosti je priemerná cena predaných bytov na úrovni 3 965 eur/m² bez DPH.

Najdrahšie sa predávali byty v bratislavskom Starom Meste. Nasledovali byty v okrese Bratislava IV, čo je však podľa realitnej kancelárie spôsobené vyšším dopytom po väčších bytoch. Najlacnejšie sa byty v uplynulom štvrťroku predávali v okrese Bratislava V.

Pri súčasnom tempe predaja a pri dodržaní kolaudačných termínov realitná kancelária očakáva, že by v budúcom roku mohlo byť na realitnom trhu dostupných 1 000 voľných bytov v dokončených projektoch. „Nová ponuka bytov v novostavbách bude ešte menšia ako doteraz, keďže aktuálne úrokové sadzby motivujú záujemcov o novostavby orientovať sa na zvýhodnené ponuky alebo najlacnejšie projekty, čo kopíruje aj vývoj na sekundárnom trhu,“ doplnil Žoldák.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia