Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Aneta Gospičová
5. novembra 2023 o 17:34
Čas čítania 0:54

Biedronka môže na Slovenku zamiešať kartami. Zatiaľ však u nás kraľuje tento obchodný reťazec

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci aj Česi najviac nakupujú v reťazcoch Lidl a Kaufland.

Na Slovensku a v Česku dosahuje najvyššie zisky Lidl a Kaufland. Na Slovensku Lidl vygeneroval v roku 2022 čistý zisk vyše 124 miliónov eur, čo je len o 5 miliónov eur menej ako zisky zvyšných reťazcov dohromady. Uviedol to v analýze analytik FinStatu Martin Lindák.


Najvyššiu ziskovú maržu na Slovensku mal podľa neho v roku 2022 práve Lidl, a to vyše 6,6 %, aj keď si medziročne pohoršil – rovnako ako väčšina ostatných obchodov s výnimkou Milk-Agro, ktorému sa podarilo odlepiť od dna a z 0,1 % v roku 2021 mu vzrástla zisková marža na 0,7 %.


Kaufland aj Lidl dosahujú na Slovensku vyššie marže ako v Česku, Billa ich má v oboch krajinách podobné – okolo 1 %. Najväčší rozdiel je v prípade Tesca. Zatiaľ čo zisková marža Tesca na Slovensku je okolo 4 až 5 %, v Česku sa blíži k nule.

Karty môže zamiešať poľská Biedronka

Správy o plánoch spoločnosti vstúpiť na slovenský trh sa objavili už v marci. Reťazec oficiálnu expanziu oznámil kreatívnou kampaňou v Poľsku, v ktorej prezentuje tradičné slovenské výrobky špeciálnym slovenským týždňom.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Poľský reťazec začal v júli tohto roku nábor zamestnancov. Biedronka je momentálne jedným z najpopulárnejších poľských reťazcov. U našich susedov má 3 300 predajní so 70-tisíc zamestnancami. Poľská sieť supermarketov môže na Slovensku svojím príchodom a cenami zvýšiť konkurenciu reťazcom ako Lidl, Tesco či Kaufland. V našej krajine by mala Biedronka otvoriť prvé prevádzky už koncom budúceho roka.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Biedronka
Domov
Zdieľať
Diskusia