Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. novembra 2023 o 6:52
Čas čítania 0:41

Za nesprávne vykurovanie hrozí Slovákom pokuta až 5000 €. Zverejnili zoznam palív, na ktoré si treba dávať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Niektoré domácnosti produkujú spaľovaním zakázaných druhov palív vysoké znečistenie.

S príchodom zimy sa začína aj vykurovacia sezóna. Portál Peniaze.sk v tejto súvislosti upozorňuje na nový zákon o ochrane ovzdušia, ktorý nadobudol platnosť v polovici roka. Zameriava sa na znečistenie produkované priemyselnými podnikmi a domácnosťami pri vykurovaní.

Štát chce novelou efektívnejšie riešiť problémy so znečistením, preto po novom umožňuje napríklad aj vstup kontrolórov do bytovej jednotky.

V zariadeniach s tepelným príkonom do 0,3 MW nemožno spaľovať napríklad uhoľné kaly a prach, hnedé uhlie či preplástky a druhotné palivá. Od 1. januára sa do zoznamu pridajú aj tuhé druhotné palivá z odpadového dreva. V tomto prípade musí drevo spĺňať kvalitatívne požiadavky príslušnej vyhlášky. Biopalivá a obnoviteľné plyny domácnosti spaľovať môžu.

Nahlásené problematické podniky a domácnosti budú riešiť priamo obce.

Osobnú kontrolu vykoná na podnet obce Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo poverená odborne spôsobilá osoba. Tí skontrolujú stav spaľovacieho zariadenia a v prípade podozrenia odoberú vzorky. Pred vstupom do obydlia musí poverená osoba predložiť poverenie alebo preukaz. 

Ak inšpekcia zistí spaľovanie zakázaných palív, môže príslušnej osobe uložiť pokutu vo výške od 500 eur do 5000 eur.

radiator, kurenie
Zdroj: PxHere
Domov
Zdieľať
Diskusia