Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
7. novembra 2023, 19:31
Čas čítania 1:10

Rodičovský dôchodok na Slovensku úplne zmení podobu. Veľké zmeny zasiahnu dôchodcov aj mimovládky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rodičovský dôchodok mení formu vyplácania, ktorou sa majú ušetriť peniaze.

Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).


„Je tu obrovský tlak odbornej verejnosti na zrušenie rodičovského dôchodku, ale rodičovský dôchodok je zakotvený v ústave, a teda my ho zrušiť nemôžeme, ale ani nechceme,“ povedal Tomáš.


Ústava podľa neho ponúka dve cesty, akým spôsobom môžu deti prispievať svojim rodičom na dôchodok. Prvá je cez odvody do sociálneho poistenia, druhá cez časť daní.

„A my sme sa rozhodli, že to bude tá druhá cesta. Konkrétne, deti budú môcť prispieť svojim rodičom z tých známych dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb. Toto je naše rozhodnutie,“ dodal minister. Zmena by podľa neho mala platiť od začiatku budúceho roka.


Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian podotkol, že súčasný systém vyplácania rodičovského dôchodku nie je spravodlivý, pretože veľká časť dôchodcov ho na rozdiel od 13. dôchodku nedostáva.

Nadácia Zastavme korupciu tento krok kritizuje

Zmenou vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom 2 % z daní vláda podľa Nadácie Zastavme korupciu vydiera ľudí.

„Týmto krokom však poškodí nielen protikorupčným neziskovým organizáciám, ale napríklad aj organizáciám, ktoré pomáhajú starým či ťažko chorým ľuďom. Navyše proti sebe rozoštváva spoločnosť, keď umelo vytvára súťaž o 2 % z daní medzi občianskymi organizáciami a seniormi,“ uviedol komunikačný špecialista Nadácie Zastavme korupciu Norbert Chomistek.


Občania si tak môžu podľa nadácie vybrať medzi tým, či prestanú darovať 2 % z daní neziskovým organizáciám alebo ich rodičia prídu o rodičovský bonus.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podpredseda rady vlády a najvyšší predstaviteľ mimovládnych neziskových organizácií v poradných orgánoch vlády Marcel Zajac tvrdí, že zmena vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom 2 % z daní by priniesla výpadok významnej časti financií, ktoré neziskové organizácie používajú na napĺňanie svojich verejnoprospešných cieľov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia