Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. novembra 2023 o 10:17
Čas čítania 1:10

Rusko opäť úraduje: Na svoj zoznam hľadaných osôb zaradilo sudcu Medzinárodného trestného súdu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sudcu do zoznamu zaradili pre údajné vyšetrovanie trestnej činnosti.

Rusko v stredu oznámilo, že zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb ďalšieho sudcu Medzinárodného trestného súdu. Tento súdny dvor so sídlom v Haagu, stíhajúci vojnové zločiny, v marci tohto roku vydal zatykač na šéfa Kremľa Vladimira Putina pre nezákonné deportácie detí z Ukrajiny.

Na ruský zoznam hľadaných osôb bol najnovšie zaradený sudca ICC Sergio Gerardo Ugalde Godinez pochádzajúci zo stredoamerickej Kostariky. „Hľadaný v rámci vyšetrovania trestnej činnosti,“ uvádza sa bez ďalších podrobností v databáze ruského ministerstva vnútra.

ICC v marci tohto roka vydal zatykač na Vladimira Putina a ruskú ombudsmanku Mariju Ľvovovú-Belovovú v súvislosti s ich podielom na vojnových zločinoch spojených s nelegálnymi deportáciami obyvateľov Ukrajiny vrátane detí a ich presunom na Moskvou okupované územia a do Ruska.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie vzápätí v reakcii na to otvoril trestné konanie proti žalobcovi ICC Karimovi Khanovi, ako aj proti trom ďalším sudcom tohto súdu, ktorí sa podieľali na vydaní zatykača: Rosariovi Salvatoremu Aitalovi, Sergiovi Godinezovi a Tomoko Akaneovej.

Koncom septembra Rusko zaradilo na zoznam hľadaných osôb aj na predsedu ICC, poľského sudcu Piotra Hofmaňského.

Rusko považuje zatykač za neplatný, Putin má však problém s cestovaním

Rusko sa na práci tohto medzinárodného tribunálu nepodieľa, keďže neratifikovalo ani jeho zakladajúci štatút. Zatykač vydaný na Putina preto označuje za neplatný.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Ruskému prezidentovi však toto rozhodnutie skomplikovalo cestovanie do zahraničia, pretože v členských štátoch ICC by mu mohlo teoreticky hroziť zatknutie. V auguste napríklad Putin nevycestoval na summit skupiny BRICS do Juhoafrickej republiky s vysvetlením, že nechce spôsobiť problémy spriateleným krajinám. V septembri sa nezúčastnil ani na summite G20 v Indii.

Úlohou ICC je stíhať zločiny genocídy a ľudskosti, vojnové zločiny a novodefinovaný zločin agresie. Medzinárodný trestný súd v septembri otvoril svoje detašované pracovisko na Ukrajine v rámci snáh o stíhanie zločinov páchaných počas ruskej ofenzívy na Ukrajine.

putin
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia