Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. novembra 2023 o 14:31
Čas čítania 1:01

Príspevok za opatrovanie osoby na Slovensku môže byť vyšší ako 700 €. Tu sú podmienky jeho získania

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výška peňažného príspevku závisí od toho, či je opatrovateľ v produktívnom veku alebo je dôchodca.

Ak opatruješ osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), môžeš od štátu dostať príspevok v hodnote viac ako 700 €, informuje denník Pravda. Príspevok môže poberať človek, ktorý je príbuzný opatrovanej osoby alebo s ňou býva. V tomto prípade musí mať opatrujúci človek písomný súhlas od opatrovanej osoby. Opatrovník musí byť plnoletý, právne spôsobilý a fyzicky a psychicky schopný opatrovania.

Peňažný príspevok sa neposkytne v tom prípade, ak sa už osobe s ŤZP poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu alebo opatrovateľská služba, ktorá trvá viac ako osem hodín mesačne. Príspevok sa neposkytne ani vtedy, ak využíva osoba s ŤZP týždennú či celoročnú pobytovú sociálnu službu.

Výška peňažného príspevku závisí od toho, či je opatrovateľ v produktívnom veku alebo je dôchodca. V prípade opatrovateľa v produktívnom veku môže príspevok dosiahnuť 569 €, ak sa stará o jednu osobu s ŤZP, a 756 €, ak sa stará o dve alebo viaceré osoby s ŤZP. Ak je opatrovník dôchodca, dostáva 426,75 € za opatrovanie jednej osoby a 567,60 € za opatrovanie dvoch alebo viacerých osôb. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Čo má žiadosť obsahovať 

Žiadosť o peňažný príspevok sa podáva písomne na úrade práce podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa alebo elektronicky a musí obsahovať základné údaje o žiadateľovi i opatrovanej osobe.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Zároveň musí obsahovať aktuálny odborný nález, potvrdenie o príjme opatrovanej osoby aj domácnosti, v ktorej žije. Ďalej musí žiadosť obsahovať vyhlásenie o majetku opatrovanej fyzickej osoby s ŤZP aj dôvod podávania žiadosti. Úrad má dlhé lehoty na posudzovanie žiadosti, a tak sa môže stať, že rozhodnutie o pridelení príspevku môže trvať aj 4 mesiace. 

Domov
Zdieľať
Diskusia