Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. novembra 2023, 15:03
Čas čítania 0:35

Putin zmenil dôležitý zákon. Výrazne ovplyvní prezidentské voľby v Rusku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nezávislé médiá sa k volebným komisiám nemusia dostať.

Ruský prezident Vladimir Putin schválil zmeny v zákone, ktoré obmedzia mediálne pokrytie prezidentských volieb. Podľa pozmeňujúcich návrhov, ktoré Putin schválil, budú môcť pokrývať zasadnutia volebných komisií iba novinári zmluvne zamestnaní registrovanými médiami. Potenciálne sa tak na takéto zasadnutia nedostanú nezávislí novinári.

Zmeny sa podľa agentúry týkajú aj spravodajstva o činnosti komisií na vojenských základniach alebo v oblastiach, kde platí stanné právo. Na mediálne pokrytie ich činnosti bude potrebné povolenie od regionálnych a vojenských úradov.

Zmeny zakazujú aj vedenie kampane na zablokovaných zdrojoch. Moskva v rámci silnejúceho zásahu proti opozícii a toku informácií zakázala celý rad webových stránok vrátane sociálnych sietí Facebook a Instagram. Mnohí ľudia žijúci v Rusku však tento zákaz obchádzajú pomocou služby VPN.

Tieto zmeny prichádzajú pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa majú konať v marci 2024. Putin zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil. O svojom rozhodnutí chce verejnosť informovať, až keď parlament určí termín konania volieb.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Domov
Zdieľať
Diskusia