Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
15. novembra 2023, 16:00
Čas čítania 1:31

Ďalšie krajské mesto plánuje zdvihnúť dane a poplatky. Niektorí si priplatia až viac ako dvojnásobne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za nehnuteľnosti si majitelia poriadne priplatia.

Mesto Žilina chce zvýšiť dane z nehnuteľností a poplatky v priemere o 45 percent, čo by malo priniesť v roku 2024 do rozpočtu mesta viac ako sedem miliónov eur. Primátor mesta Peter Fiabáne to oznámil v stredu spolu s poslancami mestského zastupiteľstva. Ide podľa neho o nevyhnutný krok, aby si Žilina dokázala zachovať rozsah a kvalitu služieb. O zvýšení dane rozhodnú poslanci MsZ na decembrovom zasadnutí.

Fungovanie samospráv podľa primátora výrazne ovplyvnil negatívny vývoj ich ekonomickej situácie, spôsobený zvyšovaním cien energií, rekordnou infláciou, daňovým bonusom, financovaným z rozpočtov samospráv, a ďalšími legislatívnymi zmenami, uviedol.

V návrhu sú nové sadzby rozdelené v závislosti od typu nehnuteľnosti a lokality do troch zón, pričom v každej z nich by bolo zvýšenie dane individuálne. „Najvyššie sadzby budú mať nehnuteľnosti v zóne 1, napríklad stavby na bývanie v katastrálnom území Žilina. Naopak, najnižšie sadzby sú určené pre nehnuteľnosti v zóne 3, napríklad stavby na bývanie v katastrálnych územiach Brodno, Mojšová Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Vranie, Zádubnie, Zástranie, Žilinská Lehota,“ konkretizovalo mesto.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Nový sadzobník určuje pri viacpodlažných stavbách poplatok 0,10 eura za štvorcový meter (m2) za každé ďalšie podlažie, okrem prvého nadzemného podlažia vo všetkých zónach. „Zľavy z dane z nehnuteľnosti budú platiť pre seniorov nad 67 rokov, zdravotne ťažko postihnuté osoby a osoby v hmotnej núdzi. Pri rodinných domoch a bytoch budú mať tieto skupiny obyvateľov daň z nehnuteľnosti nižšiu o 50 percent z výšky dane,“ dodal vedúci ekonomického odboru Mestského úradu v Žiline Pavol Vaščák.

Toto je nový cenník 

Doplnil, že daň za trojizbový byt s výmerou 75 m2, ktorá je v súčasnosti vo výške 37,5 eura, by podľa nového cenníka v roku 2024 bola v zóne 1 vo výške 90 eur a v zóne 2 by to bolo 82,5 eura. Senior nad 67 rokov by za takýto byt v zóne 1 zaplatil daň vo výške 45 eur.

Daň za dvojpodlažný dom s výmerou 100 m2 s pivnicou a so samostatne stojacou garážou s výmerou 20 m2 je podľa aktuálneho cenníka vo výške 74 eur. Podľa návrhu nových sadzieb by bola táto daň v roku 2024 v zóne 1 vo výške 180 eur, v zóne 2 by to bolo 166 eur a v zóne 3 v sume 152 eur. Senior nad 67 rokov by za takýto dom v zóne 1 zaplatil daň vo výške 110 eur.

Žilina
Zdroj: Wikipedia/Žilina
Domov
Zdieľať
Diskusia