Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
17. novembra 2023 o 17:04
Čas čítania 0:34

Slováci s naftovými motormi majú dôvod na radosť. Čerpacie stanice začali na štátny sviatok zlacňovať, zrejme nie naposledy

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Cena nafty v priemere klesla o 3 až 4 centy na liter.

Zlacňovanie pohonných hmôt pokračuje. Po minulotýždňovom páde ceny benzínu klesla aj cena nafty, a to počas sviatku slobody a demokracie. Ako informujú TV noviny, nafta po novom stojí 1,60 € za liter, cena v priemere klesla o 3 až 4 centy na liter. Benzín zostal na rovnakej úrovni.

Slovenské cenníky zrkadlia situáciu vo svete: ropa smeruje k ďalšiemu poklesu ceny, už štvrtému v poradí. „Dôvodom poklesu cien ropy sú informácie o nízkej spotrebe v USA. Spotreba benzínu na hlavu by tam mala poklesnúť na dvadsaťročné minimum,“ vysvetlil analytik Boris Tomčiak.

Podľa jeho slov klesol rast spotreby aj v Číne. Zlacňovanie však bude brzdiť snaha skupiny OPEC+, ktorá sa usiluje obmedzovať ťažbu, čo prirodzene tlačí ceny hore.

Analytický tím z iniciatívy Dáta bez pátosu očakáva ešte výraznejší pokles cien. Podľa ich výpočtov to pocítime už začiatkom decembra, keď cena benzínu klesne pod hranicu 1,50 €.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia