Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
17. novembra 2023, 17:04
Čas čítania 0:34

Slováci s naftovými motormi majú dôvod na radosť. Čerpacie stanice začali na štátny sviatok zlacňovať, zrejme nie naposledy

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Cena nafty v priemere klesla o 3 až 4 centy na liter.

Zlacňovanie pohonných hmôt pokračuje. Po minulotýždňovom páde ceny benzínu klesla aj cena nafty, a to počas sviatku slobody a demokracie. Ako informujú TV noviny, nafta po novom stojí 1,60 € za liter, cena v priemere klesla o 3 až 4 centy na liter. Benzín zostal na rovnakej úrovni.

Slovenské cenníky zrkadlia situáciu vo svete: ropa smeruje k ďalšiemu poklesu ceny, už štvrtému v poradí. „Dôvodom poklesu cien ropy sú informácie o nízkej spotrebe v USA. Spotreba benzínu na hlavu by tam mala poklesnúť na dvadsaťročné minimum,“ vysvetlil analytik Boris Tomčiak.

Podľa jeho slov klesol rast spotreby aj v Číne. Zlacňovanie však bude brzdiť snaha skupiny OPEC+, ktorá sa usiluje obmedzovať ťažbu, čo prirodzene tlačí ceny hore.

Analytický tím z iniciatívy Dáta bez pátosu očakáva ešte výraznejší pokles cien. Podľa ich výpočtov to pocítime už začiatkom decembra, keď cena benzínu klesne pod hranicu 1,50 €.

Regulovanie cien pohonných látok maďarskou vládou malo za následok ekonomickú stratu pre mnohých malých predajcov.
Regulovanie cien pohonných látok maďarskou vládou malo za následok ekonomickú stratu pre mnohých malých predajcov. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia