Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. novembra 2023, 17:39
Čas čítania 0:42

Putin chce radikálne zbrojiť. Prezradil, koľko plánuje investovať do vojny s Ukrajinou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin schválil výrazné zvýšenie vojenských výdavkov.

Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne schválil výrazné zvýšenie vojenských výdavkov, vďaka čomu bude v roku 2024 približne 30 % rozpočtových výdavkov Ruska smerovať do ozbrojených síl.

Putin podpísal návrh rozpočtových plánov v pondelok, informuje tlačová agentúra Reuters.


Moskva vynakladá čoraz viac prostriedkov na pokračovanie nevyprovokovanej vojny na Ukrajine. Náklady na obranu a bezpečnosť Ruska spolu dosiahnu v budúcom roku približne 40 % všetkých rozpočtových výdavkov.

Výdavky na obranu sa oproti roku 2023 v nasledujúcom roku zvýšia o takmer 70 %. Rusko má ambiciózny cieľ príjmov v roku 2024 vo výške 391,2 miliardy dolárov, čo predstavuje plánovaný medziročný nárast o 22,3 % na základe predpokladov vysokých cien ropy. Analytici tvrdia, že vláda môže byť nútená zvýšiť dane z príjmu právnických osôb, ak sa tieto predpoklady ukážu ako optimistické.

Plány už schválili aj v parlamente

Rozpočtové plány už schválili zákonodarcovia v oboch komorách parlamentu – v Štátnej dume i Rade federácie.

Tieto zmeny prichádzajú pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa majú konať v marci 2024. Putin zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil. O svojom rozhodnutí chce verejnosť informovať, až keď parlament určí termín konania volieb.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia