Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
30. novembra 2023, 11:50
Čas čítania 1:11

Slováci môžu ľahko reklamovať aj jedlo zo stánku alebo v reštaurácii. Odborník radí, ako na to

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nespokojný hosť má právo v prípade nedostatkov požadovať primeranú zľavu alebo žiadať nápravu.

V reštauráciách a stánkoch s rýchlym občerstvením uzatvára zákazník kúpnu zmluvu ako kdekoľvek inde a má tak možnosť v prípade nespokojnosti uplatniť reklamáciu. Predajcovia zodpovedajú za to, že ponúkané pokrmy a nápoje majú deklarované vlastnosti, či už sú prezentované v jedálnom lístku, alebo ústne dohodnuté s obsluhou. Prípadne by mali zodpovedať všeobecným zvyklostiam.

„V zásade platí, že reklamovať môžete čokoľvek, čo je predmetom kúpnej zmluvy, ktorú s podnikateľom prevádzkujúcim reštauráciu či občerstvenie uzatvárate. Dôvodom na reklamáciu môže byť množstvo, teplota, zloženie, zlý postup prípravy či chuť pokrmov a nápojov,“ vysvetlila riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Ak si zákazník všimne, že niečo nie je s objednaným pokrmom v poriadku, mal by čo najskôr informovať obsluhu a požiadať o riešenie. Mal by byť pritom objektívny, slušný a opísať problém čo najkonkrétnejšie.

Nespokojný hosť má právo v prípade nedostatkov požadovať primeranú zľavu alebo žiadať nápravu. Ak ide o zjavný nedostatok, napríklad obsluha prinesie úplne iné jedlo, o nápravu je potrebné žiadať ihneď. „Určite nie je možné zjesť celý pokrm a potom reklamovať zle dodanú objednávku už s prázdnym tanierom,“ upozornila Hekšová. Pokiaľ má jedlo či nápoj závažné nedostatky, ktoré nie je možné napraviť, môžu spotrebitelia odstúpiť od zmluvy a nič neplatiť.

25. apríla 2024, 13:30 Čas čítania 0:49 Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov

Zákazník sa môže ohradiť aj v prípade príliš dlhého čakania na obsluhu. „Ak na obsluhu čakáte čas neúmerný zložitosti objednávky, môžete žiadať zľavu alebo môžete od kúpnej zmluvy odstúpiť a odísť,“ priblížila šéfka spotrebiteľskej organizácie. Situácia je iná, ak obsluha o dlhšom čase prípravy jedla vopred informuje a hosť s tým súhlasí. Ak by však reštaurácia aj tento čas prekročila, môže požadovať zľavu alebo od zmluvy odstúpiť.

V najhorších prípadoch sa môžu zákazníci obrátiť aj na štátne dozorné orgány. Ak narazia na problém týkajúci sa hygieny či bezpečnosti potravín, môžu kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a jeho regionálne zložky.

Domov
Zdieľať
Diskusia