Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
30. novembra 2023, 19:33
Čas čítania 0:55

FOTO: Slovenská nemocnica získala prvenstvo v strednej Európe. Lekári uskutočnili prvú robotickú operáciu štítnej žľazy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V banskobystrickej fakultnej nemocnici vykonali pod vedením talianskeho profesora prvú asistovanú robotickú operáciu štítnej žľazy.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici urobili prvú roboticky asistovanú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe. Operácia je okrem prvenstva unikátna najmä v prínose pre pacienta. 

Zákrok sa uskutočnil v piatok 24. novembra a 46-ročnej pacientke zo Zvolena takto vyoperovali nádorom postihnutú polovicu štítnej žľazy cez jedinú ranu v pazuche. Robotický prístup znižuje riziko poranenia hlasového nervu, takže pacient po operácii bude menej chripieť, prípadne vôbec. Operuje sa prístupom cez pazuchu, nie cez kožu na krku, vďaka čomu nemá pacient na takom viditeľnom mieste tela žiadnu jazvu.

„Špeciálnym retraktorom sme popod kožu vytvorili tunel, ktorým sme sa dostali až k štítnej žľaze a odstránili jej postihnutú časť,“ vysvetlil primár oddelenia miniinvazívnej chirurgie II. chirurgickej kliniky SZU Peter Vladovič.

Operáciu riadil taliansky profesor

Operáciu viedol profesor Gabriele Materazzi z Univerzitnej nemocnice v talianskej Pise, s ktorým banskobystrickí chirurgovia spolupracovali už pri zavádzaní miniinvazívnych videom asistovaných operácií štítnej žľazy v roku 2005.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Na chirurgickej klinike vykonávame tieto operácie ako jediné pracovisko na Slovensku a operovali sme už takmer 1 500 pacientov. Zavedenie roboticky asistovaného prístupu pri operáciách štítnej žľazy je pokrokom v miniinvazívnej chirurgii na ešte vyššiu kvalitatívnu úroveň a radi by sme ich v najbližšej budúcnosti zaviedli do štandardnej praxe,“ zdôraznil prednosta kliniky Ľubomír Marko.

Štítna žľaza je dôležitý orgán, ktorý vytvára a reguluje činnosť hormónov v tele. Chirurgická liečba sa pacientovi odporúča pri jej zväčšení, výskyte uzlíkov alebo nádorov.

Domov
Zdieľať
Diskusia