Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. decembra 2023, 10:39
Čas čítania 0:55

Práca z domu môže byť ocenená peniazmi navyše. Vláda v Česku chce potešiť ľudí pracujúcich z home officeu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zamestnávatelia budú môcť poskytnúť aj vyššiu sumu, ako je stanovený priemer príplatku, alebo aj vôbec nič.

Už od januára budúceho roka by mali českí zamestnávatelia vyplácať ľuďom pracujúcim z domu za každú odpracovanú hodinu 4,50 Kč ako náhradu nákladov. Pri bežnom pracovnom čase, teda 160 hodinách mesačne, by mal človek dostať 720 Kč, čo je v prepočte 29,59 eura.

Navrhuje to ministerstvo práce a sociálnych vecí. Informoval o tom server novinky.cz.
„Suma má reprezentovať náklady, ktoré by zamestnancovi mohli vzniknúť,“ uviedlo ministerstvo v návrhu vyhlášky, ktorá čaká na pripomienky. Znenie sa už príliš meniť nebude, podmienky stanovuje zákon.

Čo všetko obsahuje základná stanovená suma? 

Zmienené náklady tvoria napríklad spotreba elektriny a plynu, poplatky za vodu, vykurovanie či vývoz odpadu. „Suma vychádza z údajov o spotrebe dospelej osoby v priemernej domácnosti za jednu hodinu,“ dodalo ministerstvo. Podľa novely zákonníka práce náhrady nie sú súčasťou zárobku, a preto sa nezdaňujú.


Zamestnávatelia budú môcť poskytnúť aj vyššiu sumu alebo aj vôbec nič. Všetko bude závisieť od dohody obidvoch strán. Pôvodne ministerstvo práce v novele plánovalo, že paušál bude slúžiť ako minimálna suma, proti tomu sa však postavili niektoré ďalšie ministerstvá aj zamestnávateľské zväzy.


Podľa nich by povinné platenie nákladov za home office zvýhodňovalo ľudí pracujúcich z domu oproti tým, ktorí do práce dochádzajú. Ľudia na home office podľa zamestnávateľov na tom ušetria, pretože nemusia platiť za dopravu a kupovať si obedy v reštaurácii. Navyše ušetria aj časovo na rozdiel od pracovníkov, ktorí do práce a späť cestujú aj dve a viac hodín denne.

Anketa:
Prijal by si rovnaké opatrenie aj na Slovensku?
Áno.
Nie.
Áno.
85 %
Nie.
15 %
Ilustračná fotografia: práca z domu.
Ilustračná fotografia: práca z domu. Zdroj: ASR/DPA
Domov
Zdieľať
Diskusia